Hollanda hükümeti, yurt dışında mal varlığı olup sosyal yardım almaya devam edenlere yapılan sosyal ödemeleri kesme çalışmalarına hız kazandırdı.

Hollanda’da sosyal yardım almaya devam ederken, aynı zamanda Türkiye'de mal varlığı bulunan 12 bin kişi tespit edilmişti. Konuyla ilgili olarak, tespit edilen kişilere ceza uygulandı. Sosyal yardım almaya hala devam eden ilgili şahısların aldığı yardımların kesilmesi yönünde hükümet çalışmalara hız kazandırdı.

Hollanda Volkskrant gazetesinin yaptığı habere göre; Türkiye'de malı bulunduğu halde sosyal yardım alan kişiler, belediye tarafından tespit edilse bile yasal olarak tekrar belediyeden sosyal ödenek alma hakkına sahip olabiliyor. Buna göre, Hollanda'da sosyal yardım alan kişi Türkiye'de herhangi bir mal sahibiyse belediye söz konusu kişinin ödeneğini durduruyor. Ayrıca verilen ödenek, faiz ve masrafıyla birlikte geri alınıyor.

Gazete haberine göre, kişinin mevcut mal varlığı belirlendikten sonra belediyeye ödeyeceği borç Türkiye'deki mal varlığının değerinden fazla ise Hollanda'da tekrar yasal olarak sosyal yardım alma hakkı doğuyor. Bunun yanı sıra, sosyal yardım alan kişinin nakit 6 bin avrosu bulunmuyorsa maddi sosyal yardım alma imkânı da mevcut oluyor.

“Konuyla ilgili olarak partilerden tepki geldi.”

Hollanda parlamentosunda görevli olan partilerin büyük çoğunluğu, geçtiğimiz yılda söz konusu hadiseye karşı çıkarak, Sosyal İşler Bakanlığı Devlet Müsteşarı Tamara van Ark'a mevcut yardımların sonlandırılması yönünde çağrı yapmıştı.

Müsteşar Tamara van Ark, konuyla ilgili açıklamasında; "Hollanda'da yaşayan bir kişi, gelir elde edemiyorsa ve 6 bin avronun altında nakit parası varsa, sosyal yardım başvurusunda bulunabilir.

Sosyal yardım alan kişi, Hollanda’dan başka bir ülkede evi olduğu saklar ve belediye bunu öğrenirse, ödenen sosyal yardım faizi ve masrafı ile birlikte geri alınır. Belirlenen para cezası yabancı ülkedeki mal varlığının ederinden fazlaysa, yapılan sosyal yardımın devam etmesi yönünde talep gerçekleşebilir. Şimdiye kadar böyle bir uygulama çok yapılmadı. Yaşanan duruma çözüm bulmak için çalışmalarıma devam ediyorum" dedi.

Hollanda’da yaşanan yeni gelişmelerin ne doğrultuda gerçekleşeceği merak ediliyor. Ülkede yaşayan Türkler, alınacak kararı bekliyor.

Atina'da Sahra Çölü'nden Gelen Toz Bulutu Gökyüzünü Turuncuya Boyadı Atina'da Sahra Çölü'nden Gelen Toz Bulutu Gökyüzünü Turuncuya Boyadı

Kaynak: Bültenler