Freelance İngilizce bir kelimedir ve “serbest çalışmak, serbest meslek erbabı.” Özellikle son zamanlarda daha cazip hale geldi. Çalışanlar kendi düzenlerini kendileri kuruyorlar; mesai saatleri tamamen kendi insiyatiflerinde, kendilerini nasıl rahat hissederlerse ev verimli oldukları saatlere yine kendileri karar veriyorlar.

entrepreneur-ge2ea5f0a2_1280

Ofis ortamına gelip saat 08:30 – 18:00 furyasına katılmadıkları için daha rahat çalışma standartları oluyor. Tek başına çalıştıkları için ofis ortamında dikkatini dağıtan her şeyden uzak oldukları için aslında bir anlamda daha verimli bir çalışma gerçekleşmiş oluyor. Stressiz, baskısız, yetiştirme telaşsız bir iş kim için cazip değildir ki?

home-office-gcd846da0a_1280

Freelance çalışmanın avantajları nelerdir?

laptop-g601aec012_1280

En rahat çalışma ortamı olarak kabul görüyor freelance çalışma. Bundaki en büyük pay ise yönetici diktelerinden uzak durmak olabilir. Panik hata yaptırır, bunu biliyor ve deneyimliyoruz.

man-g18d154ebf_1280

En rahat iş ortamında dahi stresin yarattığı gerginlikler olabiliyor. Dahası, çalışma arkadaşlarınız mükemmel olamayabiliyor; yöneticiler de cabası. Strese girdikçe verim etkileniyor, verim düştükçe kalite.

man-g709c6301b_1280

Freelance, bu kısır döngünün getirdiği girdapları yok ediyor çünkü evin patronu sizsiniz. Evet, yetiştirmek zorunda olduğunuz işler ve sorumluluklarınız baki bunu hangi şartlarda ve hangi zaman dilimlerinde yapacağınız tamamen sizin sorumluluğunuzda.

student-g7d040d419_1280

Ofis ortamı ile bakıldığında daha rahat bir iş imkânı sunar.

student-g36da9e8d0_1280

Çalışma saatlerini siz belirlersiniz, işe başlama ve bitirme süreleriniz sizin komutanızda olur.

İstediğiniz projeleri alabilir, istemediklerinizi reddedebilirsiniz. Ofis ortamında, sabit çalışan olursanız iş seçemezsiniz freelance’in belki de en güzel yanlarından biri “yapmak istediğiniz” işi seçme özgürlüğünüz olur.

Freelance çalışmanın avantajları olduğu gibi, dezavantajları da vardır.

Düzenli ve sürekli bir geliriniz olmayabilir. Bir ay çok yoğunken diğer ay hiç iş alamayabilirsiniz. Bu nedenle maddi zorluk yaşamanız muhtemel.

Freelance olduğunuz için iş yaptığınız şirketler size sigorta yapmazlar. Bu nedenle bazı haklardan mahrum kalmış olursunuz.

Bir ihtimal de kapılmanız muhtemel “rehavet”. Evde, istediğiniz yerde ve saatte çalışma lüksüne sahip olduğunu için ofis ortamındaki gibi disiplinli çalışamayabilirsiniz.

Rüyada Altın Görmek ve Altın Takı görmek Ne Anlama Gelir! Rüyada Altın Görmek ve Altın Takı görmek Ne Anlama Gelir!

Yok derseniz ki ben o ortamı her yerde sağlarım, o zaman hiçbir maniniz yok freelance çalışmak için.

Freelance meslekler hangileridir?

Freelance iş fikirleri çok geniş bir portföydür. Aslında bir çok işi freelance olarak yapabilirsiniz.

Yazılım

Freelance yazılımcı ne kadar kazanır sorusu, arama motorlarında başı çekiyor. Yazılım mesleğini kolay değildir; bir sürü kod, bir sürü işlem derken kimi zaman işin içinden çıkmak zor olabilir. Bu konuda yeterli donanıma sahipseniz, tecrübenize de güveniyorsanız evden, freelance yazılımcı olmayı deneyimleyebilirsiniz.

Grafikerlik

Son yılların popüler mesleklerinden biri grafikerlik. Photoshop, Illustrator, Freehand, Corel Draw gibi grafik programlarına hâkim olmayı gerektiren grafikerlik sadece ofis içi değil ofis dışında da yapılan popüler mesleklerden biri haline geldi. Sabit bir ofiste grafiker olarak görev yapabileceğiniz gibi hayal gücünüzü serbest bırakıp freelance olarak da çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.

Metin yazarlığı

Blogger’lık, Influencer’lık, reklam yazarlığı, metin yazarlığı, dergi yazarlığı derken elimizde bir hayli “yazarlık” birikti. Yazarlık, hayal gücü ile kalemin buluştuğu noktadır ve bu nokta için ihtiyacınız olan şey motivasyondur.

Freelance yazarlık yaparak para kazanabilirsiniz üstelik eğer işler yolunda giderse sabit maaşınızdan daha çok kazanabilirsiniz. Yazarlık, freelance iş camiasında iyi para kazandıran mesleklerden biri olarak hayatımızda.

Fotoğrafçılık

Eğlenceli para kazandıran işlerden. Dünyayı gezmek gibi bir amacınız varsa ya da yeni yerleri keşfetmekten hoşlanıyorsanız e bir de deklanşörünüz kuvvetli ise sizi kim tutabilir? Fotoğraf çekerek ve bu fotoğrafları doğru bir şekilde hazırlayıp sunarak para kazanabilirsiniz. Fotoğrafçı olmanız için ofis içinde çalışmanıza gerek yok.

Online eğitmenlik

Teknolojinin yararlarına her gün bir yenisini ekliyoruz. Gelişen teknoloji, eğitimlere de olumlu yansıdır. Bu yansımalardan biri online öğretmenlik. Eğitim kurumları, örgün eğitimlerine alternatif olarak uzaktan eğitim programları da sunuyor. Bu programlara başvurabilirsiniz; özellikle dil yeterliliğiniz varsa online öğretmenlik yapabilirsiniz.

Tercümanlık

Yabancı dil bilmenin önemi hayatımızın her anında kendini gösteriyor. Tercümanlık yaparak freelance çalışabilirsiniz. Firmalar özellikle belirli dönemlerde kullanım kılavuzları, broşürler ya da bültenler gibi konularda çevirmen arıyor.

Eğer İngilizce tercümanlık yaparsanız bu alanda rakibiniz çok olur. Bu nedenle farkınızı çeviri kaliteniz ile ortaya koyarsınız. Fransızca, İspanyolca ya da Portekizce gibi diller, İngilizce’ye oranla daha az bir rekabete sahiptir.

Yanı sıra ücret olarak da tatminkardır. Eğer terminolojinize, dil bilginize güveniyor ve çeviri proseslerine hakimseniz freelance tercümanlık da yapabilirsiniz.

Tercümanlığın okulunu okuduysanız yani Mütercim Tercümanlık Bölümü mezunuysanız gerekli prosedürler tamamladıktan sonra yeminli tercüman olarak da çalışabilirsiniz ki bu kazandığınız paranın üzerine ek bir gelir olacaktır.

Freelance nasıl olunur?

Freelancer olabilmek için önce araştırıp analiz etmeniz gerekir. Hangi firmaların sizinle örtüştüğünü, hangi şirketlere verimli olabileceğinizi iyice araştırın.

Karar verdikten sonra kariyer sitelerinde bulunan freelance ilanlara başvurun. Başvurunuz kabul edildikten sonra firma ile iletişime geçin ve iş birlikteliğiniz durumunda neler yapabileceğinizden bahsedin.

Buradaki önemli nokta kararlılıktır. Çünkü ne yazık ki freelancer’lara karşı şüphesiz bir çalışma olmayabilir. Bu şu demek; ofis içindeki bir insana iş verdiğinizde o işin yapılacağına dair garanti vardır çünkü çalışan göz önündedir.

Freelance iş yapıldığında hele ki taraflar birbiriyle daha önce çalışmamışsa ilk zamanlar karşılıklı güven sorunu olabilir. Firma, freelance çalışan kişinin işi vaktinde teslim edip edemeyeceğini düşünürken aynı şekilde freelancer da parasını zamanında alıp alamayacağını tartar.

Bu süreç, zamanla iş kalitesi ve karşılıklı verim ile güçlenecektir şüphesiz. Freelance iş akışında sanal bir platform vardır ve bu platform üzerinden iş veren ve çalışan birbirlerine teklif sunar. Olumlu sonuçlanırsa proje tamamlanır.