Çinli emlak devi Evergrande'nin tahvil ödemelerine dair belirsizlik devam ederken, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings şirketin kredi notunu CC'den C'ye indirdi.

Amerika'da borç tavanının artırılmasına dair kriz devam ediyor. Dün Senato'da yaptıkları açıklamalarda Amerika Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Amerika Hazine Bakanı Janet Yellen, borç tavanının yükseltilmemesinin felaket olacağını söyledi.

Varlık alımlarının azaltılmasında dikkate aldıkları maksimum istihdam ve enflasyon hedeflerine değinerek, maksimum istihdam hedefinden çok uzakta olduklarını söyledi.

Artan enflasyon endişeleriyle yükseliş eğilimini üst üste dördüncü güne taşıyan Amerika'nin 10 yıllık tahvil faizi de 25 Haziran'dan beri en yüksek seviye olan yüzde 1,56'ya kadar çıkmasından sonra yüzde 1,53'te dengelendi.

Analistler, Amerika, Avrupa, Japonya ve İngiltere merkez bankası başkanların bugün Avrupa Merkez Bankası Merkez Bankacılığı Forumu'nda yapacakları konuşmaların piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini söyledi.

Avrupa'da doğal gaz fiyatları rekor kırmaya devam ederken, söz konusu durum enflasyon endişelerini beslemeyi sürdürüyor. Dün akşam yapılan açıklamaya göre İtalya'da elektrik üretiminde maliyet artışları nedeniyle hane halkının kullandığı elektriğe yüzde 29,8, doğal gaza yüzde 14,4 zam yapıldı.

Artan enflasyon endişeleri sonrası dün Avrupa borsaları, Amerika borsalarına paralel satış ağırlıklı bir seyir izlerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,50, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,09, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,17 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,14 değer kaybetti. Vadeli işlemlerde endeks kontratları şu dakikalarda karışık bir seyir izliyor.

Avro/dolar paritesi dün 1,1668'le 20 Ağustos'tarihinden beri en düşük seviyesini görmesinden sonra bugün yatay seyirle 1,1686'dan işlem görüyor.

Asya'da tedarik zincirine dair sıkıntılar devam ederken, elektriğin önemli bir kısmını kömürden elde eden Çin'de elektrik arzı konusunda yaşanan sıkıntı sonrasında kömür fiyatları rekor seviyelere yükseldi.

Karmod, KKTC'de konut projesi için konteyner şantiye binası kurdu Karmod, KKTC'de konut projesi için konteyner şantiye binası kurdu

Japonya'da gündemin odağında iktidar partisinin iç seçimi bulunuyor. İktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin liderlik seçiminde yarışan 4 adaydan hiçbiri ilk turda oyların çoğunluğunu elde edemedi.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,52, Japonya'da Nikei 225 endeksi yüzde 2,60 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,55 değer kaybetti.

Dün küresel pay piyasalarına paralel satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 0,57 altında 1.383,77 puandan tamamladı.

Dolar/TL dün yüzde 0,60 artışla 8,8760'tan kapanış yapmasından sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,8710 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün küresel bazda önemli merkez bankalarının başkanlarının konuşmalarının yanı sıra, yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında Avro Bölgesi tüketici güven endeksi ve Amerika'da bekleyen konut satışları verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1,370 ve 1.340 seviyelerinin destek, 1.420 puanın direnç konumuna geldiğini söyledi.