Diyabet Hastaları İçin Oruç Tutmanın Şartları Diyabet Hastaları İçin Oruç Tutmanın Şartları

Özel Haber / Murat ASLAN  ABD'de gerçekleştirilen araştırma sonucuna göre, elektronik sigara düşünüldüğünden çok daha tehlikeli. Araştırma sonuçları, e-sigara kullanan kişilerin kullanmayanlara göre kalp krizine yakalanma risklerinin yüzde 34 fazla olduğunu gösteriyor.

Son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan e-sigara, pek çok kişi tarafından zararsız ve risksiz görülüyor. Zaman içinde kullanıcılarda yaşanan kazalar bile, e-sigara içicilere caydırıcı olamadı. Sigarayı bırakamayıp, sigara bağımlılığını e-sigara yöntemiyle geçiştirme yöntemini tercih eden kullanıcılara bir uyarı da ABD’den geldi. ABD’nin yaptığı araştırmalar, tablonun ciddiyetini ortaya koyuyor.

ABD'de gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, e-sigara kullanan kişilerin kullanmayanlara göre kalp krizine yakalanma risklerinin yüzde 34 fazla olduğu belirlendi. Kansas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nce yapılan araştırma sonuçlarına göre; elektronik sigara içenlerde koroner kalp rahatsızlığı riskinin yüzde 25, depresyon ve kaygı bozukluğu riskinin de yüzde 55 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

“Riskin boyutu oldukça ciddi rakamlar”

Araştırmaya liderlik eden Doç. Mohinder Vindhyal konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Doç. Vindhyal "Şimdiye kadar elektronik sigara kullanan kişilerin kalp ve damarlara nasıl etkileri olduğu ayrıntılı bilinmiyordu. Elde ettiğimiz sonuçlar oldukça ürkütücü ve uyarı işareti niteliğindedir. Araştırma sonuçları, elektronik sigaranın tehlikelerini ortaya koymuştur. Sonuçların, farkındalığa yol açarak, caydırıcı olacağını düşünüyoruz." Dedi. Sonuçlarda elde edilen rakamlar, riskin boyutunun oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

“Araştırmada yüz bin kullanıcı incelendi.”

Deutsche Welle'de (DW) yer bulan habere göre edilen bilgiler, derin bir neden-sonuç ilişkisi içinde değil. Sebebi ise, araştırmada incelenen elektronik sigara kullanıcılarının uzun vadeli kullanıcılar olmaması. Çünkü söz konusu ürünler, piyasa içinde son 10 yılda yaygınlaşmaya başladı. Sonraki hafta Amerikan Kardiyoloji Koleji'nde ayrıntılı şekilde sunulması planlanan araştırma kapsamında 2014, 2016 ve 2017 senelerinde ortalama 100 bin kullanıcının e-sigaraya gösterdiği tepkiler incelendi.

“Gençlerin ilgisi giderek artıyor.”

ABD Sağlık Bakanlığı yetkilileri, pille çalışan ve kullanıcı bireylerin sıvılaştırılmış halde nikotin çekmesini sağlayan söz konusu cihazların riskleri hususunda epeydir uyarıda bulunmaya devam ediyor. ABD'de gençler arasında elektronik sigara kullanan kişilerin sayısının, 2018 senesinde bir önceki yıla göre yüzde 78 oranında arttığı saptandı.