Mescid-i Aksa'da Ramazanın Başlangıcı: İlk Teravih Namazı Kılındı Mescid-i Aksa'da Ramazanın Başlangıcı: İlk Teravih Namazı Kılındı

Von der Leyen, "Kalıcı bir çözüm bulmak için diyaloğu kullanmak önem taşıyor. Çözüm için tek yol iş birliği."

Avrupa Birliği Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak da bugün Sırbistan ve Kosova'nın müzakerecileriyle görüştü.

Lajcak, ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde mevcut krizin çözümüne yönelik yolları ele aldığını duyurdu. Görüşmelerin gün boyunca devam edeceği bildirildi.

Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginlik

Kosova 20 Eylül tarihi itibarıyla Sırbistan plakalı araçların sınırdan geçişlerine izin vermemesi ve ülkeye giren taşıtlara geçici Kosova plakası vermesi, iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

Kosova İçişleri Bakanlığı, iki ülke arasında 2016 yılında imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşmasının 15 Eylül'de süresinin dolduğunu, ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağını bildirmişti. 

Bakanlığın açıklamasında, geçici plakaların araçların ön ve arka camına yerleştirildiği, gerçek plakaların söküldüğü ifade edilmişti.

Benzer uygulamanın Kosova plakalı araçlara 10 yıldır uygulandığı Sırbistan'ın girişinde, Kosova plakalı araçların gerçek plakaları sökülerek ön ve arka camına geçici plakalar yerleştiriliyor.

Avrupa Birliği ve NATO, Kosova ile Sırbistan arasındaki sınır geçişleri nedeniyle ortaya çıkan gerginliğin düşürülmesi için daha önce de çağrıda bulunmuştu.

Belgrad-Priştine Diyalog Süreci

Avrupa Birliği'nin ara buluculuğunda 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını hedefliyor.

Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı hala kendi toprağı olarak görmeye devam etse de Kosova bugüne kadar 100'ün üzerinde ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanındı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, farklı sebeplerden yaşanan gerginlikler nedeniyle sık sık kesintiye uğradı.