Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, basın açıklamasında, örgütün Avrupa bölgesinde maymun çiçeği virüsünün yayılımına dair son gelişmeleri değerlendirdi.

dünya sağlık örgütüü-2

Avrupa'nın maymun çiçeği salgınının merkezi olmayı sürdürdüğünü, "15 Haziran itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinde 4 bin 500'ün üzerinde vaka tespit edildi. Son iki haftada vaka sayıları üçe katlandı."

dünya sağlık-1

Dr. Hans Kluge, bölgede doğrulanan vakaların büyük çoğunluğunu 21 ile 40 yaş arası kişilerin oluşturduğunu, hastaların yüzde 99'unun da erkek olduğunu söyledi.

Tayland'da Anaokulu Servisi Yandı: 16 Çocuk ve 3 Öğretmen Öldü Tayland'da Anaokulu Servisi Yandı: 16 Çocuk ve 3 Öğretmen Öldü

Virüsün büyük oranda erkek erkeğe cinsel ilişki yoluyla bulaştığını söyleyen Dr. Hans Kluge, az sayıda kişinin vakalara yakın temas sonucu virüse yakalandığının altını bir kez daha çizdi.

Dr. Hans Kluge, şimdiye kadar vakaların yüzde 10'unun tedavi amaçlı hastaneye kaldırıldığını, 1 kişinin ise yoğun bakıma alındığını belirtti.

Şimdiye kadar bölgede maymun çiçeği bulaşan kimsenin yaşamını yitirmediğini kaydeden Dr. Hans Kluge, "Hastalığın çabuk evrilmesi, Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesinin virüsün acil durumuna dair görüşünü kısa zamanda değiştirebilir."

Dr. Hans Kluge, virüsün daha çok yayılmasına karşı dünyanın acil ve birlik halinde tedbirler alması gerektiğini belirterek, "Bu kadar hızlıca yayılan ve her gün, daha önce etkilenmemiş yerlere ulaşan bir salgına karşı kayıtsız kalınmamalı."

Maymun çiçeği virüsü

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere 2'ye ayrılıyor.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Amerika Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezlerinin (CDC) son verilerine göre dünya genelinde 31 ülkede toplam 5 bin 323 vaka bulunuyor.

Editör: Kadir KURTAY