Kanser tespitine imkan sağlayan projeye AB desteği

Bursa'da 9 Göçmen ve 1 Organizatör Yakalandı
Bursa'da 9 Göçmen ve 1 Organizatör Yakalandı
İçeriği Görüntüle

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), sağlık teknolojileri alanında büyük bir başarıya daha imza attı.

Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayşegül Kahraman’ın koordinatörlüğünü üstlendiği HSAFE–Innovative High-Sensitivity Avalanche Field-Effect Transistors Designed for Cancer Diagnosis başlıklı proje, Avrupa Birliği’nin prestijli HORIZON-Marie Skodowska-Curie Actions (MSCA)-2024-SE-01 çağrısı kapsamında 1.600.000 Euro hibe desteği almaya hak kazandı.

Sensör teknolojileri, 2D nanomalzemeler ve ileri mikroelektronik sistemler üzerine uzun süredir çalışan Prof. Dr. Ayşegül Kahraman, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, kanserin erken evrede teşhisine olanak sağlayacak ultra hassas bir tanı sensörü geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Projenin bilimsel temelinin daha önce başarıyla tamamlanan uluslararası işbirliklerine dayandığını belirten Kahraman, proje ekibinde Doç. Dr. Mürşide Şafak Hacıismailoğlu ve Arş. Gör. Can Siret Dosdoğru'nun da araştırmacı olarak yer aldığını söyledi.

Kahraman ayrıca, proje konsorsiyumunun yaklaşık 12 yıldır birlikte çalıştığı ve doktora sonrası araştırmalarında danışmanlığını yaptığı Prof. Dr. Ercan Yılmaz ile birlikte şekillendiğini ifade etti.

Projeyle ilgili konuşan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgen Osman ise, “Bu çok uluslu ve disiplinler arası işbirliği sayesinde üniversitemiz, Avrupa çapındaki sağlık araştırmalarında önemli bir aktör haline geliyor. Bu başarı, bilimsel etki alanımızı genişletmek açısından çok kıymetli” dedi.

Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Portekiz, Polonya, Azerbaycan ve Ukrayna’dan akademik ve sanayi paydaşlarının yer aldığı bu büyük ölçekli konsorsiyum, yalnızca kanser teşhisi için değil, aynı zamanda yenilikçi mikro boyutlu sensörler, biyosensör okuyucular, 2D nano-malzeme sentezi, çığ etkili sinyal yükseltme gibi teknolojiler üzerine de çözüm geliştirmeyi hedefliyor.

Proje, sadece bir teknoloji çalışması olmanın ötesinde; disiplinler arası bilimsel işbirliğini, genç araştırmacıların eğitimiyle harmanlayarak, Avrupa'da sağlık alanında yürütülen araştırmalara Türkiye’den güçlü bir katkı sağlamayı amaçlıyor.

Editör: Ravza Aslan