Bugüne kadar, yüzlerce doğal afet ve savaşa tanıklık etmiş olan tarihi köprü, dünyanın 4 çarşılı köprüsünden birini oluşturuyor.

Bursa şehrinin gururu olan, 576 yaşındaki Irgandı Köprüsü, zamana meydan okuyor. Tarihi boyunca yüzlerce doğal afete ve savaşa tanıklık eden köprü, dünyadaki 4 çarşılı köprüden bir tanesi. Geleneksel halk sanatları atölyeleri yoluyla, el işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilendiği mekân, yerli ve yabancı turistleri büyülemeye devam ediyor.

“İlkler şehri Bursa ve Irgandı köprüsü”

Bursa’da Osmangazi ve Yıldırım ilçeleri arasında 1442 senesinde kurulan ve iki ilçeyi birbirine bağlayan Irgandı köprüsü, şimdilerde sedefkarlara ve çinicilere ev sahipliği yapıyor.

Bursa şehrini ilklerin merkezi olarak tanımlayan Tarih Arşivi Genel Yayın Yönetmeni ve tarihçi Cüneyt Günay konuyu; "Söz konusu ilklerin en önemlilerinden biride; Gökdere vadisi üzerindeki 577 yaşına girmiş, Irgandı köprüsüdür." Şeklinde açıklıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun tek arasta köprüsü olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Günay; “Arasta; eski Türk İslam çarşılarında, benzer ürün satılan dükkânların olduğu yerdir. Tarihi II. Murad dönemine değin uzanır. 1442 senesinde, Irgandı Ali oğlu tüccar Hoca Muslihuddin, Hacı İvaz Paşa'nın vakfiyesinde şahit gösterdiği Abdullah oğlu Timurtaş'a inşa ettirdiği düşünülmektedir. Köprü adını da buradan alır.

Tarihi Köprünün geçmişteki bilgilerini yabancı kaynaklar yoluyla öğrenebilmemizde mümkündür.  1573-1589 senelerinde, Bursa'yı ziyaret eden Alman Reinhardt Lubenau, Irgandı köprüsünde, tek kemerde dükkânların sıralandığını anlatmıştır. 1640'ta Bursa'da bulunan Evliya Çelebi de, köprü boyunca çarşı içinde 200’e yakın hallaç dükkânı yer aldığını belirtir. Yine kaynaklara göre; Irgandı köprü çarşısının iki ucunda yer alan büyük demir kapıların, gece saatlerinde kapatıldığı yazar." dedi.

Bursa'da 2 Eylül 2023 Cumartesi günü Elektrik kesintisi yaşanacak yerler? Bursa'da 2 Eylül 2023 Cumartesi günü Elektrik kesintisi yaşanacak yerler?

Tarihi boyunca; depremler, saldırılar gören tarihi köprü, 2004 senesinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmasıyla, orijinal görüntüsüne kavuşmuş ve bugünkü halini almıştır. Söz konusu saldırıların bir tanesi de, milli mücadele dönemindeki Yunanlıların işgalidir. Yunanlılar, 1922’de geri çekilme esnasında, dükkânların tamamen yok olmasına neden olmuştur.