İnegöl'e bağlı Arapoturağı bölgesinde tespit edilen kızıl kuyruklu tırtıl, bu yıl Domaniç Dağları'nı istila etti. Ormandaki kayın ağaçları ve bitkilerin yapraklarına zarar veren bu tırtıllar, İnegöl-Domaniç kara yolunun geçtiği ormanlık alanda yoğun olarak görülüyor.

Söz konusu tırtılların bölgeye vermiş olduğu zarar, drone ile çekilen görüntülerde bariz bir şekilde anlaşılıyor. Ormanın bir kısmı yeşil, diğer kısmı da yapraksız ağaç ve bitkiler nedeniyle kahverengiye büründü. 

Karayolu üzerinde bulunan bir tesisin sol tarafı yemyeşil, sağ tarafı ise sonbaharı andırıyor. Bölgedeki bu görüntünün üç günde oluştuğu belirtilirken, konuya ilişkin açıklama yapan bir vatandaş, “Benim tahminin 20 hektarın üzerinde bir alan bir haftada bu hale geldi. Bir ağaçta milyonlarca tırtıl var." ifadelerini kullandı.

Olayla ilgili olarak Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sorumluluk sahasında bulunan bu ormandaki tırtıllar için biyolojik mücadele başlatıldı. Ormanda bulunan ağaç türlerinden yalnızca kayının yapraklarına zarar veren bu tırtıllara karşı Orman Fakültelerinin Entomoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ile istişare yapıldı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, biyolojik bakteriyi tırtılın görüldüğü ağaçlara tek tek püskürterek zararlının yayılışını kontrol altına almayı hedefliyor. 

Türkiye Emekli Uzman Çavuşlar Derneği (TEMUD) İçin Güç Birliği Türkiye Emekli Uzman Çavuşlar Derneği (TEMUD) İçin Güç Birliği

Haber: Ömer KAYA