Bursa şehrinde yer alan çarşı ve hanlar için başlatılan çalışma mecliste yasalaştıktan sonra tüm Türkiye geneline örnek olması planlanıyor.

Başkan Mustafa Dündar, çarşı esnafına ziyaret Başkan Mustafa Dündar, çarşı esnafına ziyaret

Bursa'da yer alan Tarihi Çarşı ve Hanlar için oldukça profesyonel şekilde yürütülen çalışma; mecliste yasalaştıktan sonra ise tüm Türkiye'deki ecdad mirası olan ekonomik merkezlere örnek olması planlanıyor. Yapılan çalışmada çarşı ve hanların düzen ve disiplininden fiziksel düzenlemesine kadar birçok konuyu ele alan yasal düzenleme teklifi Kültür Bakanlığı'nın talebi üzerine Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde oldukça ummalı ve alanında uzman bir ekip tarafından hazırlanıyor.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, "Tarihi Çarşılar Yönetim Kanunu" ile sadece Bursa'nın değil, Türkiye'deki bütün çarşıların eski ihtişamına kavuşacağı ve tekrar ekonomik ve sosyal anlamda şehirler için popüler noktalar haline geçeceğini ifade ediyor. Ayrıca yapılacak çalışmalar neticesinde Bursa ekonomisinin de bu anlamda oldukça pozitif etkileneceği ve turistik anlamda da bundan faydalanılacağı ifade ediliyor.

Bursa Öncü Olacak

Bursa'da Birleşmiş Milletler tarafından Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce Dünya Miras Listesi'ne kendine yer bulan, 700 yıldır ticaret anlamında oldukça etkili bir yer olarak kabul gören 450 dönümlük Hanlar Bölgesi'nin etrafında tarihi görselliği olumsuz etkileyen yapılar, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin başlatacağı Hanlar Bölgesi Kültür Adaları projesi kapsamında ortanda kaldırılması amaçlanıyor. Hanlar bölgesi olarak adlandırılan bölge, Ulu Cami'nin ve civarındaki 450 dönümlük bölümde yer alıyor. Buraya Bursa'nın fethinin ardından farklı tarihlerde yapılan 16 han, arasta, bedesten, pazar yeri ve iç içe geçmiş çarşılardan meydana geliyor.

Yaklaşık 4 bin iş yerinin yer aldığı bölge 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesinin ardından yerli ve yabancı turistlerin yoğun bir ilgisi ile karşı karşıya kalıyor Bölgede Kayhan Çarşısı'nı da kapsayacak şekilde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından görselliği ve tarihi dokuya zarar veren yapılan tamamının yıkılması planlanıyor. Bu çalışma ile birlikte yakın zamanda çıkarılması planlana ‘'Tarihi Çarşılar Yönetim Yasası'’ ile esnaf ve turistlerin çok daha iyi imkanlara kavuşması amaçlanıyor.

Haber: Murat ASLAN