Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Aş. tarafınca tertip edilen bilim şenliğinde Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrenciler ve firmalar tarafından tasarlanan ürünler sergileniyor. Bir firma tarafından İsviçre'den getirilen robot, istenilen parçayı hiç hata yapmadan piyanoyu çalıyor. Robot tarafından çalınan piyano usta piyanistleri aratmıyor. Robotun hafızasına yüklenmiş olan yüzlerce parçayı hatasız bir şekilde usta müzisyenler gibi çalabiliyor. Çok yakın bir gelecekte bu robotların tek başına konser vereceği öngörülüyor.

Ülkemizde de iki adet bulunan bu robottan biri bilim şenliğine gelen ziyaretçilere konser verdi. Bilim şenliğine gelen ziyaretçiler robot tarafından çalınan eserleri dakikalarca dinleyerek, bolca fotoğraf çektiler. Bu piyanist robotun satış fiyatı İstenilen parçayı hatasız 50 bin avro.

Piyano çalan robotu İsviçre'den Türkiye'ye getiren ONS Makine robotik personeli Adem Sevim, Bu gün fuarımızda çeşitli robotlarının olduğunu, Yumi isimli gençlere yönelik robotun piyano çalmasını istediklerini, bu alanda bir programlama yaptıklarını belirterek, " Bu robot yeni bir üründür. Bu robota programlama yaparak daha farklı besteler de çaldırabilirsiniz" diyerek, bu robotun farklı endüstriyel alanlarda kullanılabileceğini söyledi.

Sanal Basın Açılmıyor Sanal Basın Açılmıyor

Haber: Osman KAYHAN