Bakan Tekin Bursa'da çınar altında türkü söyledi, Anadolu peynirlerini tattı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bursa’da gerçekleştirdiği programda hem eğitim yatırımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu hem de Anadolu’nun kültürel ve gastronomik mirasına dikkat çekti.

Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen etkinlikte yöresel peynir stantlarını gezen Bakan Tekin, Türkiye’nin farklı bölgelerinden getirilen ürünleri tatma fırsatı buldu. Programın sonunda ise sanatçı Onur Şan ile çınar ağacının gölgesinde türkü söyleyerek renkli görüntülere imza attı.

Programa, Erol Ayyıldız, Davut Gürkan ve Oktay Yılmaz da katıldı. Eğitim, kültür ve gastronomi temalarının öne çıktığı buluşma, katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

Eğitimde Altyapı Vurgusu

Konuşmasında son yıllarda eğitim alanında yapılan yatırımlara değinen Bakan Tekin, Türkiye’nin eğitim altyapısında önemli bir dönüşüm yaşadığını söyledi. 2002 yılında yaklaşık 350 bin olan derslik sayısının bugün 750 bine ulaştığını belirten Tekin, Türkiye’nin eğitimde fiziki imkanlar açısından dünya ölçeğinde örnek gösterilen ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.

Eğitimin yalnızca akademik başarıdan ibaret olmadığını vurgulayan Tekin, çocukların milli ve manevi değerlerle yetişmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, eğitim politikalarının merkezinde bu anlayışın bulunduğunu kaydetti.

Geleneksel Oyunlar ve Kültürel Hafıza

Bursa’da Öğrenciler Süt Üretimini Yerinde Öğrendi
Bursa’da Öğrenciler Süt Üretimini Yerinde Öğrendi
İçeriği Görüntüle

Bakan Tekin, çocukların dijital dünyanın etkisi altında geleneksel kültürden uzaklaşmaması için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini de anlattı. Bu kapsamda geleneksel çocuk oyunlarının yeniden canlandırılması amacıyla okul bahçelerinde yeni uygulamalar başlatıldığını belirten Tekin, yüz geleneksel oyunun kurallarının dijital eğitim platformlarına aktarıldığını söyledi.

Kültürel değerlerin yalnızca kitaplarda değil günlük yaşamın içinde yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Tekin, geleneksel oyunların çocukların sosyal gelişimine de önemli katkı sunduğunu ifade etti.

Anadolu Mutfağına Sahip Çıkma Çağrısı

Programda Anadolu’nun zengin mutfak kültürüne de özel bir yer ayıran Bakan Tekin, yemek kültürünün milli kimliğin ayrılmaz parçalarından biri olduğunu söyledi. Anadolu’ya özgü yemeklerin hazırlanış biçimlerinden sunum geleneklerine kadar her ayrıntının kayıt altına alınması gerektiğini belirten Tekin, bunun kültürel mirasın korunması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yerel gastronomi kültürünün daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Tekin, Türkiye’nin kendi mutfak değerlerini uluslararası alanda daha güçlü şekilde tanıtması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin Peynir Hazinesi Tanıtıldı

Etkinliğin en dikkat çeken bölümlerinden biri ise Anadolu’nun farklı bölgelerinden getirilen yöresel peynirlerin sergilendiği stantlar oldu. Bakan Tekin, Türkiye’nin peynir çeşitliliğinin dünya çapında önemli bir zenginlik olduğunu belirterek, yaklaşık beş yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda bugüne kadar 482 farklı peynir çeşidinin kayıt altına alındığını açıkladı.

Anadolu’nun dört bir yanından gelen ürünleri inceleyen Tekin, yerel üreticilerden bilgi aldı ve çeşitli peynirlerin tadımını gerçekleştirdi. Gastronomi ve kültürel mirasın buluştuğu etkinlik, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Çınar Ağacı Altında Türkülü Final

Programın sonunda samimi görüntüler yaşandı. Yüzyıllık çınar ağacının gölgesinde sanatçı Onur Şan ile bir araya gelen Bakan Tekin, türküler eşliğinde katılımcılarla sohbet etti. Bursa’nın tarihi atmosferinde gerçekleşen bu anlar, programa farklı bir renk kattı.

Eğitimden kültürel mirasa, gastronomiden geleneksel değerlere uzanan mesajların verildiği buluşma, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.

Muhabir: Ravza Aslan