Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Valiliği’ne yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, konuyla ilgili olarak “Ürkütücü tablo” ifadelerine yer verdi.

Mazlumder; Halkın Seçimine Saygı Duyulmalıdır Mazlumder; Halkın Seçimine Saygı Duyulmalıdır

İzmir Valiliği’ne ziyarette bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Vali Erol Ayyıldız'ın makamında ağırlandı. Ziyarette Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül ve AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan hazır bulundu.

Ziyaretin bitiminde basın toplantısı da düzenleyen Bakan, İzmir hakkındaki önemli tespitlerinden bahsetti. Bakan Kurum basın toplantısında, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bir ay 81 ilimize genelgeler yolladık. Genelgede, şehirlerimizdeki riskli alanların ve riskli binaların tespitlerinin yapılarak, 3 ay içinde bize bildirilmesi talimatında bulunduk. Konuyla ilgili olarak İzmir'de ön tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Fakat oldukça enteresan bir durumla karşı karşıya kaldık. İzmir’de İmar Barışı kapsamında tam olarak 793 bin başvuru bulunuyor. İzmir genelinde 1 milyon konutun var olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla yüzde 70- 80'inin İmar Barışı'na başvurduğunu görülüyor.”dedi.

“İzmir'imizde kentsel dönüşüm elzem bir vakadır.”

Açıklamalarına devam eden Bakan; “Bakanlığımız Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüğü dâhilindeki tespitler sonucu, riskli alan bina olarak belirlediğimiz 1 milyon binanın, risk dereceleri farklı olmak üzere yüzde 70'inin riskli bina ve alandan oluştuğunu görüyoruz. Bu durum ciddi anlamda ürkütücü bir tablo diyebiliriz. Nüfusa orantıladığımız zaman; Türkiye genelinde İmar Barışı'na başvurma yüzdesi yüzde 12 iken, İzmir'de yüzde 19 seviyelerinde bulunuyor. İzmir’in değerli sakinlerine şunları söylemek istiyorum; İzmir'imizde kentsel dönüşüm elzem bir vakadır. Bu saptama yadsınamaz. Bunun siyasi karşılığı da bulunmamaktadır. Dolayısıyla da yapılması gereken bir iştir. Deprem kuşağında bulunuyoruz. Şimdiye kadar, 82 bin canımızı kaybettik. Bundan böyle can kaybı yaşamak istemiyoruz. Biz İzmir'de söz konusu dönüşümü gerçekleştireceğiz. 1 milyon binanın yüzde 70'i riskli gözüküyor. Her evde 4 vatandaş oturduğunu düşünürsek, 3 milyon vatandaşı ilgilendiren bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu görebiliriz” dedi.

Basın toplantısı, planlanan projelerin anlatılmasıyla birlikte sona erdi.

Kaynak: Bültenler