Özel Haber / Canan Aslan Uzmanlar, bebek beslenmesi açısından anne sütünün mucizevî faydaları olduğunun altını çiziyor. Vitamin, protein ve yağın karışımından meydana gelen besin, bebek sağlığı açısından oldukça önemli.

Bebeğin büyüme ve gelişme süreçlerinde içeriğindeki muhteşem değerlerle, bebeğin ihtiyaçlarına tam karşılık veren anne sütünün, 2 yaşına kadar verilmesi tavsiye ediliyor. Katı gıdalara geçildiği zaman, ek olarak emzirilmeye devam edilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar; “Bebek bu gıdadan mahrum bırakılmamalı.” Şeklinde açıklama yapıyor.

“Anne sütünün önemli faydaları”

Anne sütü içerisinde bulunan antikorlar, bebeklerin virüs ve bakterilere karşı savaşında önemli bir rol oynar. Yapılan araştırmalar, mikrobik enfeksiyona yakalanma riskinin, anne sütüyle beslenen bebeklerde çok daha az olduğu gerçeğini ortaya koymuştur.

Bebek için en iyi beslenme kaynağı kabul edilen anne sütü, inek sütüne oranla sindirimi daha kolay bir besindir. Ayrıca içeriğindeki demir ve kalsiyum emilimi de kolaydır.

Doğum yapan kadınların göğüslerinde, kolostrum adı verilen yoğun ve sarımsı bir sıvı üretilmektedir. Bu sıvı, protein yönünden oldukça zengindir. Bunun yanı sıra, şeker oranı düşük ve bir hayli faydalı diyebileceğimiz bileşiklerle doludur. Bu sıvı, halk arasında “ilk süt” ismiyle bilinir. Henüz sindirimi tam gelişmemiş olan yeni doğan bebeğin, gelişim sürecinde önemli rol oynar.

Anne sütü içeriğinde bulunan antikorlar, bebeğin virüslere ve bakterilere karşı savaşında koruyucu kalkan görevindedir. Özellikle de kolostrum bu yönden ideal bir besin kaynağıdır. Bakteriye maruz kalan anne, antikor üretmeye başlar. Söz konusu antikorlar, anne sütüne geçer ve beslenmeyle bebeğe aktarılır.

Anne sütünün içinde; proteinler, yağlar, vitaminler ve karbonhidratlar bulunmaktadır.

“Emzirmenin anne yönünden faydaları”

Hamilelikte Mide Bulantısı: Hafif Beslenme ve Bol Sıvı Önerisi Hamilelikte Mide Bulantısı: Hafif Beslenme ve Bol Sıvı Önerisi

Emzirmenin yalnızca bebek açısından değil, anne içinde önemli faydaları bulunmaktadır. Emzirme sürecinde kalori yakılması sayesinde, anne doğum sırasında aldığı fazla kilolardan da kurtulabilir. Ayrıca, rahmin doğum öncesindeki boyutuna dönmesinde yardımcı ve doğum sonrası oluşan uterus kanamasını azaltan hormon oksitosin salgılanır.

Uzmanlar, emziren annelerin meme ve yumurtalık kanserine yakalanma risklerinin daha düşük olduğunun da altını çizmektedir. Yine osteoporoz riski de emzirme yoluyla düşer.