Bu sene "Okul Dergiciliğini" merkeze alarak düzenlenen organizasyonda, ulusal ve uluslararası dergilerin yanı sıra gençlik dergileri, okul dergileri, fanzin dergiler, online dergiler ile kurum ve kuruluşların kültürel yayın yapan dergileri okuyucuyla buluştu.

Açılışta konuşma yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, tarihi bir mekanda anlamlı bir organizasyona imza atıldığını belirterek, "Öğrenci ve öğretmenlerimizin katılımlarıyla verilen bu emeği taçlandırmak ve anlamlı hale getirmek bizim için önemli bir görev." dedi.

Yazmayı eğitim-öğretim sürecinin en önemli çıktısı olarak gördüklerini aktaran Yentür, "Önemli olan bildiklerimizin, okuduklarımızın, gördüklerimizin bizim zihin ve gönül dünyamızda anlam bularak sosyal hayatla buluşması." ifadesini kullandı.

Yentür, Pertevniyal Sanat Dergisi standında duygulandığını dile getirerek, "Pertevniyal Lisesi'nde idareciyken rahmetli Asım Gültekin ile beraber bu dergiyi çıkartmak ve bu dergide söyleşileri yapmak bizim için gerçekten bugüne atılmış önemli bir adımdı. Bu vesileyle Asım kardeşimizi de rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz." görüşünü paylaştı.

İstanbul'da çocukları ve gençleri edebiyat dünyasıyla buluşturmanın önemli olduğunu kaydeden Yentür, "İlk adımı, ilk tohumu atmak önemli. O yüzden insan olarak anımızı an bilip, kıymet bilip yaşadığımız gün için bir şeyler yapmak ve geleceğe dair adımlar atmak son derece önemli." şeklinde konuştu.

- "İnsanlar ilk yazılarını dergilere gönderir"

Dünya Dergiler Birliği (DergiBir) Başkanı Metin Uçar, dergilerin birer ocak olduğunu belirterek, "Dergiler, yazmaya başlayan insanların ilk yazılarını, şiirlerini, denemelerini, çizimlerini gönderdiği yerlerdir. Bugün kitap yazan veya kültürel çalışma yapan arkadaşların hemen hepsi neredeyse bu dergi mekteplerinden yetişmiştir." dedi.

Uçar, bugüne kadar yapılan bütün faaliyetlerin dergileri gençlerle buluşturmak amacıyla devam ettirildiğini ifade ederek, "Ta ki gençler bu işin içerisinde çekilebilsin, bu işin kıymeti onlar tarafından da bilinebilsin ve oradan Sezai Karakoçlar, Necip Fazıllar, Mehmet Akifler yetişsin." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İstanbul Bölge Müdürü Metin Erol, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem ve Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Necati Selvi de açılışta konuşma yaparak, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmalardan sonra katılımcılar, dergi temsilcileri ve genç yazarlar hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından Gülnihal Yüksel'in yönettiği Funda Özsoy Erdoğan, Erhan Genç, Zehra Varol ve Rukiye Gümüş'ün konuşmacı olarak katıldığı "Okul Dergiciliği Paneli" gerçekleştirildi.

- Filistin'den katılımı beklenen dergilerin standı boş kaldı

Filistin'den gelmesi beklenen Enver Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Abdulrahman Khouja ise İsrail-Filistin çatışması ile güncel bölgesel meseleler nedeniyle fuara katılamadı.

Mazlumder; Halkın Seçimine Saygı Duyulmalıdır Mazlumder; Halkın Seçimine Saygı Duyulmalıdır

Enver Dergisi standına "Gelmeyi çok isterdik ancak evlerimiz işgal altında" yazısı asıldığı görüldü.

Dergi stantlarında Filistin bayrakları ve destek mesajları dikkati çekerken, bazı dergiler etkinlikten elde edilecek gelirlerin Filistin'e bağışlanacağını açıkladı.

DergiBir tarafından düzenlenen 14. Uluslararası Dergi Günleri, İletişim Başkanlığı, Fatih Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TİKA desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Kültürel etkinlikler, söyleşiler, buluşmalar ve seminerlere de ev sahipliği yapacak organizasyon, 15 Ekim'e kadar devam edecek.