Şanghay Sağlık Komisyonu Müfettişi Vu Ganyu, geçen hafta yasakların aşamalı şekilde kaldırılmaya başlanmasından sonra bu hafta başından itibaren 4 milyon kişinin yaşadığı bölgelerin "kapalı" statüden "kontrol" statüsüne geçtiğini bildirdi.

kovid-19 salgını-8

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkede genel af ilan etti Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkede genel af ilan etti

Şehrin bir bölümünde salgının ilk defa "etkin kontrol altına alındığını" söyleyen Vu Ganyu, sokağa çıkma serbestisinin olduğu "kontrol" ve "önleme" bölgelerinde yaşayan nüfusun 12 milyona ulaştığını söyledi.

kovid-19-17

Şanghay'da uygulanan 3 kademeli salgın koruma sistemine göre, son 7 günde pozitif vakaların tespit edildiği yerleşimler "kapalı denetim bölgesi" olarak adlandırılıyor ve buralarda sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam ediyor.

omicron

"Kontrol bölgesi" olarak adlandırılan, son 7 günde vaka tespit edilmeyen yerleşimlerde yaşayanlar evlerinden çıkabiliyor fakat bölgelerinin dışında dolaşamıyor, buralarda toplu etkinliklere izin verilmiyor.

Son 14 günde vaka görülmeyen yerleşimler "önleme bölgesi" olarak adlandırılıyor ve buralarda yaşayanlar evlerinden çıkıp düşük riskli bölgeler arasında dolaşabiliyor.

Şanghay'da son 24 saat içinde hastalık belirtisi gösteren 82, göstermeyen 37 vaka tespit edildi, 1 kişi yaşamını yitirdi. Şehirde karantina bölgeleri dışında yeni vakaya rastlanmadı.

Şehir yönetimi 17 Mayıs tarihinde 16 ilçenin tümünde, karantinaya alınan ve kapalı devre salgın koruma tedbirlerinin uygulandığı bölgeler dışındaki topluluk içi yayılmanın kesildiği, "sosyal sıfır Kovid" hedefine ulaşıldığını bildirmişti.

Şanghay'da Omicron varyantını taşıyan vakaların tetiklediği salgın nedeniyle 28 Mart tarihinde başlayan kapanma, vakalar azalmadığı için belirsiz süreyle uzatılmıştı.

Kentte haziran ayı başında tüm yasakların kaldırılarak "normale dönülmesi" hedefleniyor.

Pekin ve diğer şehirlerde tedbirler sürüyor

Başkent Pekin'de de ilk defa 22 Nisan tarihinde görülen Omicron varyantını taşıyan yerel kaynaklı vakaların yol açtığı Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan tedbirler devam ediyor. Kentte son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 50, göstermeyen 5 vaka tespit edildi.

Tüm kentte anaokulları ile ilk ve orta dereceli okullar çevrim içi eğitimi sürdürürken, restoranlar sadece sipariş hizmeti veriyor. Spor salonları, sinemalar ve diğer kapalı eğlence merkezleri geçici süreyle kapatılmış durumda.

Vakaların görüldüğü Çaoyang, Şunyi, Fangşan ve Fıngtay ilçelerindeki bazı bölgelerde toplu taşıma ve taksi hizmetleri durdurulurken, vatandaşlara bölgelerini terk etmemesi tavsiye edildi.

Nüfusu 21 milyonu geçen metropolde, Şanghay'dakine benzer bir kapanmayı gerektirecek yayılma ihtimalinin yarattığı kaygı nedeniyle tedbirler sürdürülüyor.

Şanghay ve Pekin dışında Çangçun, Cilin, Şınyang, Tiencin, Şıncın ve Gaungcou gibi büyük nüfusu barındıran, kritik sanayi ve iş kollarına ev sahipliği yapan diğer şehirlerde yasaklar uygulanıyor.

Ana karada 1082 vaka

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, Çin ana karasında son 24 saat içinde hastalık belirtisi gösteren 212, göstermeyen 870 vaka saptandı, söz konusu vakaların 66'sının yurt dışı kaynaklı olduğu bildirildi.

Kovid-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında şimdiye kadar 222 bin 582 vaka tespit edildi, 5 bin 218 kişi yaşamını yitirdi.

Hong Kong

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde Kovid-19'un Omicron varyantına bağlı yerel kaynaklı vakaların yol açtığı 5. dalganın etkisi azalarak sürüyor.

Sağlık Koruma Merkezinden yapılan açıklamaya göre, kentte son 24 saatte 31'i yurt dışı kaynaklı 329 Kovid-19 vakası tespit edildi, 4 kişi yaşamını yitirdi.

Kentte mart ayında 20 binin üzerine kadar çıkan günlük vaka sayısı bir aydır 1000'in altında seyrediyor.

7,6 milyon nüfuslu Hong Kong'da şimdiye kadar 1 milyon 209 bin 397 vaka görüldü, 9 bin 364 kişi yaşamını yitirdi.

Omicron vakaları "sıfır vaka" stratejisi için sınamaya dönüştü

Bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının ortaya çıkardığı tablo, Çin'in Kovid-19'a karşı "sıfır vaka" stratejisi için sınamaya dönüştü.

Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat yasakları ve toplu testler gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Önlemler, hayatın olağan akışına müdahalesi ve maliyeti açısından tartışmalara yol açıyor.

Diğer ülkeler, Kovid-19'a karşı salgın koruma tedbirlerini büyük ölçüde kaldırıp normalleşmeye giderken Çin'in mücadele stratejisini zaman içinde nasıl uyarlayacağı belirsizliğini koruyor.

Editör: Kadir KURTAY