Ay'a dönüş projesi olarak bilinen "Artemis" misyonuyla NASA, 1960 yılı ve 1970'li yıllarında hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi hedefliyor.

nasa-3

Bugünkü fırlatma ile, dünyanın en karmaşık ve en güçlü roket gemisi olduğu düşünülen "Artemis 1" uzay aracı, astronotları taşımaya hazır olup olmadığını anlamak için zorluk testinden geçiyor.

SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA'ya en az 37 milyar dolara mal olduğu söyleniyor.

Yunan mitolojisinde Apollo'nun ikiz kız kardeşi Artemis'den ismini alan programla NASA, en erken 2025 yılında astronotlar Ay'a gönderilmesini, Mars'a insan göndermeyi hedefleyen daha iddialı uzay yolculuklarına giden yolda bir sıçrama tahtası görevi görerek uzun vadeli bir Ay kolonisi kurulmasını hedefliyor.

NASA, Ay'da radyasyonun etkilerini ölçmek için uzaya iki cansız kadın mankeni göndermeyi hedefliyor.

Artemis-1'in 25 gün sonunda 11 Aralık tarihinde Pasifik Okyanusu'na inmesi bekleniyor.

Her şey planlandığı şekilde ilerlerse 1972 yılında Apollo 17 misyonundan sonra Ay'a ilk defa insan götürecek Artemis-3 misyonu 2025 yılında gerçekleştirilecek.

Mars'ta en uzun mesafe kat eden Perseverance keşif aracı

Bir diğer keşif aracı Perseverance, 2030'lu yıllarda Mars'a insanlı bir uzay aracı gönderebilme kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

NASA'nın, Florida'da Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan 30 Haziran 2020 yılında fırlattığı Perseverance keşif aracının, 19 Şubat 2021 yılında, Mars yüzeyine başarılı şekilde indi.

Perseverance, 245,76 metre ile en uzun mesafe yürüyüşünü gerçekleştirerek, Kızıl Gezegen'de en uzun mesafeyi kat etti.

James Webb Uzay Teleskobu

Tüm gezegenleri yoğun bir şekilde inceleyen NASA, güneş sisteminin keşfini tamamladı.

1990 yılından beri uzay araştırmalarında kullanılan Hubble Uzay Teleskobu'ndan sonra NASA, 25 Aralık 2021 yılında dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu James Webb'i uzaya fırlattı.

6,5 metrelik aynasıyla en az 5 yıl görev yapacak olan teleskopun çektiği ilk tam renkli fotoğraf 12 Temmuz 2022'de paylaşıldı.

James Webb'in sunacağı görüntüler, evrenin oluşumu ve olası başka yaşanabilir gezegenlerin keşfi açısından büyük önem taşıyor.

Teleskobun, 13,5 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan sonra ilk oluşan yıldızların ışığını yakalayarak evren tarihinin tüm aşamalarını incelemesi hedefleniyor.

NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan Webb, şimdiye kadar yapılmış en büyük ve güçlü 31 yaşında olan, çalışma ömrünün sonuna yaklaşan Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi görülüyor.

DART (Çifte Asteroid Yön Değiştirme Testi) asteroide başarılı bir şekilde çarptırıldı

Geleceğin yazılımcıları sektör profesyonelleri ile buluştu Geleceğin yazılımcıları sektör profesyonelleri ile buluştu

NASA, Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) isimli uzay aracı, dünyadan 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide, planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi.

27 Eylül'de, DART'ın Dünya için hiçbir tehdit oluşturmayan Dimorphos'a bilinçli olarak çarptırılmasıyla asteroidin yörüngesinin başarılı bir şekilde değişti.

Dünya'nın potansiyel asteroit ya da kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test etmek için gerçekleştirilen görevle olası bir tehlikede bu yöntemin işe yarayabileceği tahmin ediliyor.

Gelecekte potansiyel tehdit oluşturabilecek gök cisimlerini ölçümlemek ve önlemek için ilk defa gerçekleştirilen deneme amaçlı çarpışma, DART'ın üzerine yerleştirilen kamera ile Hubble, Webb ve Lucy teleskoplarınca kayda alınırken çarpışmayı canlı takip edenler görüntüleri 45 saniye gecikmeli olarak seyredebilmişti.

NASA'nın Güneş kaşifi: Parker Solar Probe

NASA tarafından şimdiye kadar gerçekleştirilen en önemli misyonlardan birini gerçekleştiren, "Güneş Kaşifi" olarak nitelendirilen Parker Solar Probe, 2018 yılında fırlatıldı.

2021 yılında, Güneş'e en çok yakınlaşan uzay aracı "Parker Solar Probe" tarihte ilk defa bir uzay aracı Güneş'e bu kadar çok yaklaşmış oldu.

Uzay aracı bu yıl, Venüs'ün yüzeyini ilk defa görünür ışıkta fotoğraflamayı başardı.

Güneş'e dönük kısmı yörüngede 1370 derecelik sıcaklığa maruz kalan uzay aracının, 7 yıl boyunca Güneş'in çevresini 24 kez dönmesi planlanıyor.

Parker Solar Probe, Güneş'in aktif parçacıklarının hızlanmasından sonra yatan mekanizmanın anlaşılmasına yardım etmeyi hedefliyor.