Son günlerde, Güneş'te meydana gelen şiddetli patlama Dünya'yı etkisi altına aldı. Özellikle Kuzey Amerika'nın yoğun bir şekilde etkilendiği bu jeomanyetik fırtına, kutup ışıklarının görülebilmesine olanak tanıyarak Türkiye dahil birçok ülkede olağanüstü manzaralar sunuyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) yayınladığı bildiriye göre, bu fırtınanın elektronik cihazlarda sorunlara neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Özellikle GPS sistemlerinde aksamalar yaşanabileceği belirtildi.

Güneş'teki bu şiddetli patlama, Dünya'ya 20 katı büyüklüğünde bir lekeden kaynaklandı. Birkaç gün önce gerçekleşen Güneş fırlaması, doğrudan Dünya'ya doğru büyük bir parçacık akışına sebep oldu.

Bursalı Firmadan Elektrikli Araçlar İçin Yeni Uygulama Bursalı Firmadan Elektrikli Araçlar İçin Yeni Uygulama

Bu beklenmedik derecede güçlü fırtına, bilim insanlarını şaşırttı. Jeomanyetik fırtınaları izleyen uzmanlar, bu tür bir olayın Dünya'yı etkileyebileceğini öngörmüştü ancak bu denli yoğun bir fırtına beklenmiyordu. Analizler, bu fırtınanın son altı yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor.

Güneş'in fırtına döngüsü, her 11 yılda bir değişiyor ve Güneş'in 2019'da 25. döngüsüne girdiği biliniyor. Uzmanlar, Güneş'teki bu patlamaların önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini ve zirveye ulaşacağını öngörüyorlar. Güneş fırtınaları, Güneş'ten uzaya büyük miktarlarda plazma atılmasına yol açarak Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girip geçici bozulmalara neden oluyor. Bu olaylar genellikle Güneş'in görece soğuk bölgelerinde, yani karanlık lekelerde meydana geliyor.

Editör: Furkan Oruç