Küresel acil durum ilan edilmesinin nedeninin Çin'in salgına karşı verdiği mücadeleden kaynaklanmadığının altını çizen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kararın ardındaki ana sebebin salgına ilişkin başka ülkelerdeki zayıf sağlık durumu olduğunu söyledi.

Karar için, "Temel sebep Çin'de olup bitenler değil, diğer ülkelerde olanlar" ifadesini kullanan Ghebreyesus, karara rağmen Çin ile ticari aktiviteleri ve ülkeye yapılan seyahatleri kısıtlamaya yönelik önlemler için hiçbir gerekçe olmadığını savundu.

ACİL DURUM PROSEDÜRÜ

DSÖ'nün acil durum prosedürü nasıl işleyecek;

- İlgili ülkelere salgının sonuçlarından insanları korumak için bazı önlemler dayatılabilecek.

İsrail, BM Yardım Merkezini Vurdu: 5 Ölü İsrail, BM Yardım Merkezini Vurdu: 5 Ölü

-Önlemler uluslararası trafik ve ticareti önünde gereksiz engel oluşturamayacak

- Bireylerin seyahatleri veya malların taşınması kısıtlanabilecek.

- Birçok ülkede kişilerin tamamı ya da bir kısmı yakın takibe alınabilecek.

Tavsiyeler DSÖ üyesi devletler için bağlayıcı ancak yaptırım mekanizması yok.

-Tavsiyelere uymayan devletlerin diğer devletlerden baskı görmesi söz konusu.

Hubei eyaletine bağlı 17 kentte yaşayan yaklaşık 50 milyon kişi tecrit altında. Yeni tip corona virüs Çin dışında da yayılmaya devam ediyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Çin'in Wuhan kentinden, yaşadığı Chicago'ya gelen bir kadının, virüsü eşine de bulaştırdığını açıkladı.

Son vaka ile ABD'de corona virüs taşıyan hasta sayısı 6'ya çıkarken yetkililer, 5 hastanın virüsü Çin seyahatinden kaptığını, son hastaya ise Çin'den dönen eşinden bulaştığını kaydetti.

Son vaka ile virüs ilk kez ABD'de kişiden kişiye bulaşmış oldu.

FİLİPİNLER VE HİNDİSTAN'DA İLK VAKA

Filipinler'de, yeni tip corona virüs (2019-nVoC) vakasına ilk kez rastlandı. CNN Philippines'in haberine göre, Filipinler Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 21 Ocak'ta Wuhan'dan ülkeye Hong Kong üzerinden gelen 38 yaşındaki Çinli bir kadının hafif öksürük şikayeti üzerine 25 Ocak'ta doktora başvurduğu belirtildi.

Metro Manila bölgesinde bir devlet hastanesine yatırılan hastada test sonuçlarının pozitif çıktığı bildirilen açıklamada, ancak hastada halihazırda herhangi bir semptomun görülmediği vurgulandı.

Hindistan'da, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip corona virüs (2019-nVoC) vakasına rastlandı.

Hindistan Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkenin güneyindeki Kerala eyaletinde Wuhan Üniversitesi'nde okuyan bir öğrencide yeni tip corona virüs tespit edildi.

Üniversite öğrencisi, hastanede müşahede altına alındı.

Finlandiya ve Tibet Özerk Bölgesi'nde de kısa bir süre önce ilk corona virüs vakaları görüldü.