TÜRK-İŞ’in yaptığı Şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı tutarları; 4 kişilik bir aile için 2 bin 29 TL açlık sınırı, 6 bin 609 TL yoksulluk sınırı şeklinde belirlendi.

Bursa'da Ramazan Pidesi Fiyatı 20 Liraya Yükseldi Bursa'da Ramazan Pidesi Fiyatı 20 Liraya Yükseldi

32 senedir çalışan kesimin geçim durumunu araştıran TÜRK-İŞ, aylık olarak düzenli şekilde açlık ve yoksulluk sınırlarını belirlemeye devam ediyor. Açılımı Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu olan TÜRK-İŞ, şubat ayı için açlık ve yoksulluk sınırı tutarlarını açıkladı.

Konfederasyonun 2019 Şubat ayı hesaplamasına göre; 4 kişilik bir hanenin ay boyunca sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için(açlık sınırı); en az 2 bin 28,84 TL aylık gıda harcaması yapması gerekiyor.

Belirlenen hesaplamada “yoksulluk sınırı” başlığı altında yapılan giderler ise, 4 kişilik aile için 6 bin 608,60 TL olarak tespit edildi. Söz konusu tutar; hanenin gıda, eğitim, kira, elektrik, su, ulaşım, sağlık gibi zorunlu yapılması gerekli harcamaları kapsıyor.

Evlenmemiş ve çocuğu olmayan bir çalışanın, aylık yaşama gideri ise; 2 bin 478,33 TL şeklinde bildirildi.

“Gıda fiyatlarındaki artış, çalışanları olumsuz etkiliyor.”

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu; “Gerek ücretli çalışanlar, gerekse dar ve sabit gelirli kesimler için, gıda harcamaları önemli bir tutar oluşturuyor. Gıda maddelerinde fiyat artışlarının devam etmesi, satın alma gücüne darbe vuruyor. Sebze satışlarındaki yüksek fiyat artışlarını buna örnek gösterebiliriz. Her ne kadar, tanzim satışlarla olay dengelenmeye çalışılsa da, henüz kalıcı bir sonuca ulaşılamadı. Marketlerde başlatılan enflasyonla topyekûn mücadele kapsamındaki kampanyaların olumlu etkileri, giderek azalıyor.

Geçtiğimiz ay içerisinde, mutfak giderlerinde 20 TL artış gözlemledik. Gelen artışla birlikte, senenin ilk iki ayı için gıda harcaması tutarında, toplam yükseliş 88 TL oldu. Geçen yılın aynı ayıyla kıyasladığımızda ise; 392 TL artış hesaplanıyor. Bir insanın gerekli yaşam koşullarını sağlayabilmesi için yapacağı giderler; son bir ayda 66 TL artış gösterirken, geçen yıla kıyasla ek harcama tutarı bin 278 TL olarak belirlendi.” Şeklinde konuştu.

Hükümetin, gıda fiyatlarının kalıcı hale getirilmesi için alacağı önlemler merak ediliyor.

Kaynak: Bültenler