Ekonomi

Küresel piyasalarda risk iştahı zayıf bir seyir izliyor

Amerika'da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 7 artarak beklentilere paralel gerçekleşirken, son 39 yılın en yüksek seviyesi.

Abone Ol

Enflasyon yüksek seyri ve Amerika Merkez Bankası (Fed) yetkilileri hafta boyunca yaptığı sözle yönlendirmeler sonrasında piyasa fiyatlamaları, bu sene Amerika'da dört defa faiz artırımına gidileceği yönünde oluşurken, tahvil piyasalarında yüzde 90 ihtimalle ilk faiz artışına mart ayında gidilmesi bekleniyor.

Dün, yayımlanan Fed'in "Bej Kitap" raporunda ülke ekonomisi 2021 yılı son haftalarında "ılımlı" hızda büyüdüğü kaydedilerek, devam eden tedarik zinciri aksamaları ve iş gücü sıkıntısının büyümeyi yasaklamayı sürdürdüğü bildirildi.

Tüketici harcamaları Kovid-19 salgınında Omicron varyantı hızla yayılması öncesi istikrarlı bir hızla büyümeye devam ettiği gösterilen raporda, çoğu bölgede son haftalarda yeni vaka sayıları artmasıyla eğlence amaçlı seyahatlerde, otel doluluklarında ve restoranlarda ani bir geri çekilme görüldüğü belirtildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva da küresel ekonomiye dair açıklamalarında, 2022 yılında daha çok belirsizlik öngördüklerini, toparlanma ivmesinin biraz daha zayıf olmasını beklediklerini söyledi.

Amerika'da enflasyon verilerinden sonra dolar endeksi dün yüzde 0,7 düşüşle 94,9'a indi ve Kasım 2021 yılında en düşük seviyesini test etti.

Söz konusu gelişmelerle Amerika'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,74'e gerilerken, altın ons fiyatı zayıflayan dolardan bulduğu destekle 1.828 dolara çıktı.

New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,28, Dow Jones endeksi yüzde 0,11 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,23 değer kazandı. Amerika'da endeks vadeli işlem kontratları bugün ise negatif bir seyir izliyor.

Avrupa tarafında, dün New York borsasına paralel alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün gözler Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin yapacakları sözle yönlendirmelere çevrildi.

Bugün, Macaristan Merkez Bankası'nın politika faizi kararı da Avrupa gündeminde yer alırken, bankanın politika faizini yüzde 4'te sabit bırakması bekleniyor.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,81, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,43, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,65 değer kazandı. Avrupa endeksleri bugün ise vadeli işlemlerde negatif seyrediyor.

Asya borsalarında bugün negatif bir seyir izleniyor. Çin'de emlak sektörüne dair sıkıntılar devam ederken, yerel kaynaklara dayandırılan haberlere göre Çin bankalarının bazıları yerel hükümetlerin yönettiği emlak projelerinin finansmanında daha seçici olmaya başladı.

Bu gelişmelerle, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,65, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,93, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,40 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,30 değer kaybetti.

Yurt içinde, bugün gözler sanayi üretimi verilerine çevrilirken, dün yüzde 0,89 değer kazanan BIST 100 endeksi, yükseliş eğilimini üst üste sekizinci işlem gününe taşıyarak günü 2.064,21 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün küresel piyasalarda zayıflayan doların etkisiyle günü yüzde 4,2 azalışla 13,2213’ten tamamlamasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,53 seviyesinde işlem görüyor.

Ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin Kasım 2021 yılında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,38 artmasını bekliyor.

Analistler, bugün yurt içinde ayrıca haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında Amerika'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.035 ve 1.970 seviyelerinin destek, 2.070 ve 2090'ın direnç konumunda bulunduğunu söyledi.

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }