Bursa

İznik Gölü'nde kirlilik alarmı: Göl çamura bulandı

Evsel, tarımsal ve sanayi kaynaklı kirlilikle boğuşan İznik Gölü'nde su rengi çamura döndü. Uzmanlar ve halk çözüm çağrısı yaptı.

Abone Ol

Bursa İznik Gölü'nde kirlilik alarmı

Türkiye'nin en büyük göllerinden biri olan İznik Gölü, her geçen gün artan kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Evsel, sanayi ve tarımsal atıkların yanı sıra iklim değişikliğine bağlı kuraklık, göldeki ekolojik dengeyi bozdu.

Türkiye’nin 5. büyük doğal gölü konumundaki İznik Gölü’nü besleyen Derbent Deresi, Nadir Suyu, Ana Dere, Küçükköy Deresi, Çınarlık ve Kıran Deresi gibi kaynaklar; gübre, zirai ilaç ve endüstriyel atıklar nedeniyle kirlenmiş durumda. Bu kirleticiler zaman içinde göle taşınıyor ve su kalitesini olumsuz etkiliyor.

Uzmanlar ne diyor?
Uzmanlar, son 10-15 yıldır gölde siyanobakteri (mavi-yeşil alg) artışına dikkat çekiyor. Bu organizmalar özellikle yaz aylarında artarak balık ölümlerine yol açıyor. Ayrıca, yer altı sularının aşırı çekilmesi, göl çevresindeki tarım faaliyetleri ve yanlış sulama politikaları, ekosisteme zarar veriyor.

Çözüm Önerileri:
Uzmanlar, göl çevresinde 300 metre genişliğinde mutlak koruma alanı oluşturularak burada gübre ve zirai ilaç kullanımının yasaklanması gerektiğini vurguluyor.

Halk da tepkili
Göl kenarında plaj işleten Bekir Uslu, yaşanan kirliliğe dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“İznik Gölü can çekişiyor. Sanayinin su çekmesi ve kuraklık gölü renkten renge soktu. Temmuz’da turkuaz olan su, mayıs ayında çamura bulandı. Yetkililer acil çözüm üretmeli.”

İznik Gölü, yalnızca doğal güzelliğiyle değil, aynı zamanda Bursa ve çevre iller için önemli bir su kaynağı ve ekosistem olarak hayati öneme sahip. Kirliliğin bu hızla artması, bölgedeki tarım, turizm ve balıkçılık faaliyetlerini de tehdit ediyor.

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }