Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinden başlatılan uzaktan eğitim kapsamında 8 bin yılık peynir yapma geleneği katılımcılara anlatıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kovid-19 süreciyle tarımsal eğitimi sürdürebilmek amacıyla başlattığı, İngiltere, Almanya, Singapur, ABD ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden kişinin katıldığı uzaktan eğitim, "Peynir Atölyesi" programıyla devam ediyor.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seval Sevgi Kırdar, eğitimde, peynirin 8 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu belirtti.

İmparatorluk, seramik, yazıdan, metal aletlerden ve silahlardan önce peynirin olduğunu kaydeden Kırdar, "Arkeolojik kazılarda Polonya topraklarında bulunan peynir süzgeçlerinin 7 bin 500 yılık olduğunu biliyoruz."dedi.

Yunan ve Romalıların sütü peynir haline getirmek için farklı yöntemler kullandığını ifade eden Kırdar, Van'ın otlu peynirinin ise bir hekim tarafından ilaç niyetine hazırlandığını vurguladı.

Dünyada 4 bin Türkiye'de ise 200 çeşit peynir olduğunu dile getiren Kırdar, "Türkiye bir peynir ülkesidir. Kaydı olmamakla birlikte daha fazla peynirimizin olduğunu biliyoruz. Avrupa Birliğinde 248 tescilli peynir bulunuyor, Türkiye'de ise sadece 15 coğrafi işaretli peynir çeşidi var. AB nezdinde tescilli peynirimizin olmaması büyük eksiklik." diye konuştu.

Süt üreticisi Öznur Apaydın Arıkan ise programda peynir ve süt ürünleri yapımının püf noktalarıyla ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Kuvvetli yağış Hatay'da Felakete yol açtı Kuvvetli yağış Hatay'da Felakete yol açtı

Ücretsiz çevri içi eğitim 24 Ocak'a kadar devam edecek.