Yunanistan, Türkiye ile Libya arasındaki anlaşmayı NATO'ya taşıyor

Mescid-i Aksa'da Ramazanın Başlangıcı: İlk Teravih Namazı Kılındı Mescid-i Aksa'da Ramazanın Başlangıcı: İlk Teravih Namazı Kılındı

Başbakanı Kriakos Miçotakis, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı anlaşmayı NATO zirvesine taşıyacağını açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 3-4 Aralık’ta Londra’da düzenlenecek NATO zirvesinde, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı askeri anlaşmaya karşı destek isteyeceğini söyledi. Mısır ve Kıbrıs da anlaşmaya tepki göstermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Çarşamba günü BM’nin tanıdığı Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayed el Sarraj ile güvenlik ve askeri işbirliği anlaşmalarının yanı sıra ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’ imzalamıştı. Anlaşma Akdeniz’deki deniz yetki alanlarını belirliyor.

Partisinin Pazar günkü toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “İttifak, üye devletlerinden birinin açıkça uluslararası hukuku ihlal etmesine ve bir diğer üye devlete zarar verme amacında olmasına kayıtsız kalamaz” dedi.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yetki alanları konusunda Libya ile imzaladığı mutabakat muhtırasının uluslararası hukuka uygun olduğun belirtip “Libya ile imzalanan son anlaşmayla iki ülkenin oldubittilere izin vermeyeceği en açıkşekilde ortaya konmuştur” demişti.

Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libya’daki silahlı birliklerin lideri Halife Hafter’i destekliyor. Hafter Nisan ayında Trablus’un kontrolünü ele geçirmek için Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne yönelik saldırılar düzenlemişti. Türkiye ve Katar ise rakibi el Sarraj’ı destekliyor.