İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı (2021-34)

Mevsimlik gezici tarım işçilerinin zor koşullarda çalıştıkları bilinen bir gerçektir. Bundan dolayı mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayat şartlarının iyileştirilmesine yönelik strateji ve eylem planı geliştirilmesinde çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından bütünsel yaklaşımla çözümler üretilmesi gerekmektedir.

Bilindiği üzere COVID-19 Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (küresel salgın) olarak kabul edilmiştir. İlimize, genellikle Nisan ayında başlayıp Kasım ayında sona eren mevsimsel tarım işçisi göçü yaşanmaktadır. Söz konusu COVİD 19 salgını nedeniyle oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmaya yönelik alınacak tedbirler önem arz etmektedir.

Bu doğrultuda, Mevsimlik Tarım İşçileri (MTİ) ve hayvancılıkla uğraşanlar için tedbirler alınması gerekmektedir. Bu kapsamda;

1-Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanları ve koşulları için 2017/6 sayılı Başbakanlık Genelgesinde bahsi geçen tedbirlerin tamamı alınacaktır.

2-Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla ilimizde Vali başkanlığında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odaları temsilcilerinin katılımıyla (İl Tarım ve Orman Müdürü, İl Sağlık Müdürü, İl AFAD Müdürü, İl Göç Müdürü, kolluk temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri, Ziraat Odası Başkanı vb.) 03.04.2020 tarihinde “İl Mevsimli Tarım İşçileri Komisyonu” kurulmuştur. İlimizden giden veya ilimize gelen mevsimlik tarım işçileri için yapılacak çalışmalar bu komisyon tarafından yürütülecektir.

3-İlçelerde İlçe Hıfzıssıhha Kurulları kararları doğrultusunda sürecin yönetilmesi sağlanacaktır.

4-İlimize gelen mevsimlik tarım işçilerinin konaklayacakları alanların Başbakanlık 2017/6 sayılı Genelgesi ile belirlenen temel ihtiyaçlarının giderilmesine dair tedbirlerin yanı sıra Sağlık Bakanlığının Pandemi Döneminde Mevsimlik Tarım İşçilerinin Korunmasına Yönelik Alınacak Önlemler hakkındaki talimatında geçen tedbirler de alınacaktır.

5-Mevsimlik tarım işçilerinden herhangi bir kişide COVİD-19 enfeksiyonu ile uyumlu belirti ortaya çıkması veya ateş saptanması durumunda;

  • COVID-19 pozitif bir kişi varlığı durumunda, İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimi’nin belirttiği telefon numarası aranarak ivedilikle bilgi verilecektir.
  • COVİD-19 belirtisi saptanan mevsimlik tarım işçisi izole edilecek, İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından işçinin barınma koşullarının izolasyon ilkelerine uygun olmadığı tespit edilir ise İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından uygun izolasyon yeri belirlenecektir.

6-Olası COVİD-19 olgusu ile temaslı ve yakın temaslıları İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yönetilecektir. Vaka çıkan MTİ kafilesinin son vakanın çıkmasından itibaren en az 10 gün bulunduğu bölgeden ayrılmasına izin verilmeyecek ve karantinada tutulacaktır.

7-“Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik” ile mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izni muafiyeti kapsamına alınmasından dolayı, adı geçen Yönetmelik çerçevesinde çalıştırılacak Suriyelilerin de diğer mevsimlik tarım işçi ve ailelerine sunulan sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanacaktır.

Osmangazi'de Motosikletçi Trafikte Ambulansa Yol Açtı Osmangazi'de Motosikletçi Trafikte Ambulansa Yol Açtı

8-Gerekli izinleri olmayan, kaçak yollarla ilimize giren ya da kimliksiz olan Suriyeli mevsimlik tarım işçisi olan göçmenlere sağlık hizmeti verilecek olup, kayıt altına alınmaları sağlanacaktır.

Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.