Koronavirüs mutasyonu, hastalığın daha çok yayılmasına neden oluyor. Uzmanlar kalabalık alanlarda çift maske takılmasını, sosyal mesafenin arttırılmasını öneriyor.

Uzmanlara göre virüsün mutasyona uğrayan hali yayıldıkça başka mutasyonlar kaçınılmaz olabilir. Bu yüzden kişisel tedbirler daha sıkı uygulanmalı, gerekirse çift maske takılmalı.

'Kalabalık alanlarda çift maske faydalı olabilir'

Hamilelikte Mide Bulantısı: Hafif Beslenme ve Bol Sıvı Önerisi Hamilelikte Mide Bulantısı: Hafif Beslenme ve Bol Sıvı Önerisi

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, "Virüs aynı virüs yani önüne koyduğumuz maskenin içindeki deliklerden daha rahat geçiyor. O nedenle buradan çıkışı zorlaştırmak lazım daha az virüs çıksın diye özellikle kalabalık yerlerde ikinci maskenin faydası olabilir" dedi.

Maske ve mesafenin yanında el hijyenine de dikkat edilmeli. Kapalı alanlar daha çok havalandırılmalı.

Mutasyon aşılamaları etkiler mi?

Prof. Dr. Serhat Ünal, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bizim şimdiye kadar yapılan aşılar o eski S proteinine göre yapıldı. Şimdi karşımızda bir miktar değişmiş bir protein var, o kalıba göre yapıldığı için karşılaştığı zaman tam anahtar kilit gibi kolayca ulaşamıyor tam bloke etmesi için antikorun daha yüksek olması lazım. O zaman daha yüksek olsun diye tekrar aşılamaların yapılması söz konusu olabilir ya da yeni virüse karşı S proteinine göre aşılar çalışıyor biran önce devreye girecek."