Özel Haber / Murat ASLAN

Küresel Ekonomik Büyümenin tehdit altında olduğu 2018 yılının genel konusuydu. 2019 yılının Nisan ayında yine konu küresel büyüme.
Küresel ekonomik büyümenin küçücük olumsuzluklardan dahi hemen etkilenmesi söz konusu…

Christine Lagarde Açıklaması

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı olan Başkan Christine Lagarde küresel ekonomik büyüme ile ilgili açıklamasını yaptı. Küresel ekonominin artan belirsizlikleri, ekonomik anlamda büyümenin yavaşlamasına neden olduğunu bildirdi. Belirsizlikler ekonomide bir hassasiyet yarattığından direkt olarak olumsuz etkileniyor. Yani büyümeyi hedefleyen ülkeler kapsamında da olumsuzlar yaşanıyor, sonucunda ise direkt olarak küresel büyümenin olumsuzluk ile sonuçlanması söz konusu oluyor.

IMF Başkanı Lagarde, Washington’da konuşma yaptı. ABD Ticaret Odaları Birliği toplantısı kapsamında, küresel ekonomiye dair açıklamalarda bulunan IMF başkanı, küresel ekonomik büyümenin tehdit altında olduğunu da bildirdi.
İşte, o konuşma…

Bursa'da Ramazan Pidesi Fiyatı 20 Liraya Yükseldi Bursa'da Ramazan Pidesi Fiyatı 20 Liraya Yükseldi

‘‘Bu yılın geri kalanında beklenen küresel ekonomik büyümedeki toparlanmanın istikrarsız olmasını bekliyoruz. Büyüme, Brexit gibi ülke bazlı belirsizlikler dahil, bazı sektör ve ülkelerdeki yüksek borç oranı, ticaret politikalarındaki gerilimler ve finansal piyasalardaki tedirginlik hissi gibi daha geniş çaplı belirsizliklerin yarattığı risklere karşı hassas.’’ Sözlerini kullandı.

Ülke bazlı belirsizliklere de dikkat çekildi. Ülkeler küresel büyümeyi nasıl etkiler sorusuna yanıt olarak direkt bu cevap gösterilebilir. Ülkelerde yaşanan belirsizlikler küresel ekonomiyi hassas hale getiriyor olduğundan, direkt olarak olumsuz etkinin ortaya çıkması söz konusu oluyor.

ABD ve Çin Ticari İlişkileri Önemli!

Küresel ekonominin en önemli ayağı olan Çin ve ABD ilişkileri, aslında başarılı bir seviyeye geldiğinde direkt olarak bu küresel büyümeden her ülke biraz olsa pay alıyor. Lagarde Çin ve ABD ticari ilişkilerine şu şekilde bir çözüm getiriyor.

 ‘‘ABD ve Çin arasındaki tüm ürün ticaretine yüzde 25 gümrük tarifesi uygulanırsa, ABD'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 0,6 Çin'in GSYH'nın ise 1,5 gerileyebilir.’’ Şeklinde açıklama yaparak, ABD ve Çin ticari ilişkileri kapsamında gereken yorumunu belirtti. Bu şekilde bir çözüm önerisi sunulduğundan, ticari ilişkilerin düzelmesi konusunda beklemeye girildi. 

Küresel büyümenin olumsuz etkileri sürüyor…