Dışişleri Bakanı Zarif ise, "ABD ile müzakerelerde bulunmakla ilgilenmiyoruz. P5+1'le imzalanan nükleer anlaşma ölmedi" diyerek Avrupa ülkelerine bir mektupla yanıt vereceklerini açıkladı.

Güneş'te Güçlü Patlama Dünya'yı Sarsan Dev Fırtına Güneş'te Güçlü Patlama Dünya'yı Sarsan Dev Fırtına

İngiltere, Fransa ve Almanya'nın nükleer anlaşma için adım atması, diken üstündeki İran-ABD ilişkilerine yeni bir cephe kazandırdı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avrupa devletlerinin sözlerini tutmadıkları için İran'dan özür dilemesini istedi.

Ruhani, "Tahran'ın kendisini 2015 nükleer anlaşmasından uzaklaştırmak için attığı tüm adımlar geri döndürülebilir kararlar. ABD, Ortadoğu'yu güvensiz bir hale getirdi, önceki suçları için Tahran'dan özür dilemeli" dedi.

İran lideri, ayrıca Ortadoğu'daki tüm yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini söyledi.

Aynı dakikalarda Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de konuşan Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın nükleer anlaşmaya ilişkin açıklamalarına bir mektupla yanıt vereceklerini açıkladı.

"ABD ile müzakerelerde bulunmakla ilgilenmiyoruz" ifadesini kullanan Zarif, nükleer anlaşmanın geleceğinin Avrupa'ya bağlı olduğunu vurguladı.

 Ortadoğu'daki son duruma da değinen Zarif, "ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini biz talep etmedik. ABD'nin Körfez bölgesine, Orta Doğu'ya ilişkin bakışında, düşüncelerinde çok ciddi problem var" diye konuştu.

Zarif ayrıca, Kasım Süleymani suikastının ABD lideri Donald Trump tarafından yedi ay önce planlandığını savundu.

Avrupa ülkeleri, İran'la varılan nükleer anlaşmada yer alan bir ihtilaf maddesini devreye soktu. İran, ABD'nin nükleer anlaşamadan çekilmesinin ardından anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmeye son vermişti.

Bunlar arasında nükleer reaktör yakıtının yanı sıra nükleer silah yapımında da kullanılabilecek zenginleştirilmiş uranyum üretiminin kısıtlanması yükümlülüğü de vardı.

İran bu durumdan ABD'yi sorumlu tutsa da Fransa, Almanya ve İngiltere bu tezi kabul etmiyor.