INTERMITTENT FASTING (ARALIKLI ORUÇ) NEDİR?

Değerli okuyucularım  bu hafta sizlerle son zamanların popüler beslenme modellerinden biri olan ve Türkçeye çevrilmiş haliyle aralıklı oruçtan bahsedeceğim.

Aralıklı oruç, ana noktası yiyecek içeriği değil de yiyeceklerin tüketildiği zaman dilimi olan beslenme tarzıdır. Enerji yani kalori alımının bir süreliğine kısıtlandığı ve bunun periyodik olarak uygulandığı beslenme yöntemi olarak tanımlanmaktadır. 

ARALIKLI ORUÇ YÖNTEMLERİ

16/8 Yöntemi: En çok kullanılan metotlardan biri olan bu yöntem, uykuyla beraber 16 saatlik açlık süresini ve günlük yemek yeme zamanınızı 8 saat ile sınırlamayı içerir. Bu saatler esneklik gösterebilir ve zamanla 18/6 ya da 20/4 olarak değiştirilip açlık süresi uzatılabilir. Yani akşam yemeğinizi 20.00 gibi yediyseniz ertesi gün öğle 12’ye kadar aç kalırsınız ve öğünlerinizi 12.00-20.00 arasında tüketecek gibi planlarsınız.

Açlık süresinde su, kahve, çay ve diğer kalorisiz içecekleri tüketebilirsiniz fakat şeker içermemesi önemli. Ayrıca besin takviyesi de alabilirsiniz.
 

5:2 Yöntemi:Haftanın arka arkaya olmayan iki günü, günlük alınması gereken kalorinin sadece yüzde 25'i alınır (yaklaşık 500-600 kalori), diğer günler normal günde tüketilen kadar besin tüketilir.
 

Alternatif Gün Yöntemi(Eat-Stop-Eat): Bu yöntem haftada bir veya iki kez, 24 saat boyunca aç kalmayı hedefler. Uzun süre açlık olduğu için uygulanabilirliği diğerine göre daha zordur.

ARALIKLI ORUCUN SAĞLIĞA VE KİLO VERMEYE ETKİSİ

Aralıklı oruçta aç kalınan saatlerde besin alımı azaldığından günlük alınan kalori miktarı da azalır. Sabah ilk öğüne kadar olan açlık sayesinde insülinsalınımı olmaz. İnsülin yağ depolayan bir hormon olduğundan ve vücutta insülin salgılanmadığından, yağ yakımı gerçekleşir, leptin hormonu seviyesi artar ve kilo verimi sağlanır böylece göbek çevresindeki yağlanma da azalır.

Aralıklı orucun metabolik etkileri ile ilgili yapılan derlemede; vücut kütle indeksi, kilo kaybı, lipid parametreleri ve yağlı karaciğer hastalığında düzelme yönünde etki ettiği ortaya konulmuştur.Kalori kısıtlaması ile insülin direncinde azalma, hücresel stres direncinde artma, beklenen yaşam süresinde uzama olacağı bilinmekle birlikte, mekanizma tam olarak bilinmemektedir.

HERKES UYGULAYABİLİR Mİ?

Diğer yazılarımda da belirtttiğim gibi her bireyin kendisine özel beslenme programı oluşturulmalıdır. Birine göre az az ve sık sık beslenme programı daha kolay ve daha etkiliyken, diğerine göre iki öğün beslenme tarzı daha uygulanabilir ve etkilidir.

İki öğün beslenme herkesin uygulayabileceği bir beslenme modeli olmadığı gibi tek tip bir beslenme modelinin doğruluğundan söz edilemez. Aralıklı orucun sağlığa faydalarının yanında, uygulanmasının sakıncalı olduğu bireyler de vardır. Bu kişiler:

  • Diyabet hastaları
  • Böbrek hastaları
  • Tansiyon bozukluğu olanlar
  • Yeme bozuklukları olanlar
  • Gebeler ve gebelik düşünenler
  • Olması gereken ağırlığın altında olanlar
  • İlaç kullananlardır.

 

DİYETİSYEN EDANUR TUTUMLU

İnstagram: @dyt.edatutumlu