Türk Silahlı Kuvvetleri hava, kara ve deniz birlikleriyle Libya'ya gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayramı Tatilini Uzattı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayramı Tatilini Uzattı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Libya’ya gitmesine yeşil ışık yakan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tezkerenin TBMM’den geçmesinin ardından, gözler Libya’ya yönelik askeri hazırlığını bir süredir sürdüren Milli Savunma Bakanlığı’na çevrildi.

TSK’nın ilk planda, milis güçlerden oluşan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) unsurlarının, eğitim ve donanımlarına ağırlık vermesi bekleniyor. Bu güçler arasında koordinasyonun artması ve düzenli ordu şeklinde hareket etmesi sağlanacak, insani yardımlar yapılacak.

TSK’nın Libya’ya hava, kara, deniz kuvvetlerinde asker göndermesine kesin gözüyle bakılıyor. Libya’ya yönelik yapılacak denizaşırı harekata, Deniz Kuvvetleri’nden savaş gemileri ile denizaltıları; Hava Kuvvetleri’nden İHA/SİHA, kargo ve savaş uçakları; Kara Kuvvetleri’nden de ateş destek vasıtaları ile desteklenmiş komando unsurlarının gitmesi planlanıyor.

"Kademeli artacak"

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, TSK’nın Libya’ya intikali ile ilgili soruları yanıtladı. Libya’ya kademeli olarak artacak bir kara gücünün intikaline işaret eden Karataş, “Acil olarak ihtiyaca göre ilk belirlenen unsurlar gidecektir. Türkiye’den kalkan savaş uçakları, TSK ve UMH’nin ihtiyacına göre hava desteğini karşılayacaktır. Deniz Kuvvetleri mutlaka sahada savaş gemilerini bulunduracaktır” dedi.

“Libya’ya kaç asker gidecek?” sorusuna yanıt veren Karataş, “İhtiyaca göre, tugay seviyesine kadar çıkabilecek bir güç gönderilecektir. Tugay seviyesindeki bir güç, bölgedeki gelişmelere bağlı olarak, oradaki ihtiyacı karşılayacaktır” diye konuştu.

"Düğmeye hemen basılacak"

“İlk birlikler ne zaman gidecek” sorusuna ise Karataş, “Ben düğmeye hemen bugün basılacağını düşünüyorum. Çünkü işler orada hızlı ilerliyor. Türkiye’nin geç kalma şansı yok. Zaten önceden Türkiye’nin Özel Kuvvetler ve farklı birimlerden (istihbarat, keşif) oluşan unsurları Libya’ya gitti. Asıl büyük olan unsurlar da şimdi intikal edecek” değerlendirmesinde bulundu.