Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji sektörü temsilcileriyle buluşmak üzere, Bursa’ya ziyarette bulundu.
Enerji sektörü temsilcileriyle buluşmak üzere Bursa’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, temaslarına valilik ziyaretiyle başladı. Ziyaret sırasında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Hakan Çavuşoğlu ve AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman da hazır bulundu.

Gün içerisinde Bursa'da bakanlık konusuyla alakalı görüşmeler yapacağını bildiren Dönmez, "Gelişmekte olan şehirlerin enerji alt yapı noksanları olabilir. Fakat şu anda Bursa'da önemli alt yapı sorunu yoktur. Doğalgazı bulunmayan ilçe sayısı 4’tür. Söz konusu ilçeler, 2020 senesine kadar doğalgaza kavuşacak." Dedi.

Kripto Para Birimleri Fırsatlar ve Risklerin Dengesi Kripto Para Birimleri Fırsatlar ve Risklerin Dengesi

“İletim yatırımları yapılması lazımdır.” 

Açıklamalarına devam eden Dönmez, “Kamu, 2003 senesinden bu yana mecbur kalmadıkça önce başladığı yatırımlar haricinde, yatırım gerçekleştirmiyor. Şimdiye kadar 32 bin megavattan 90 bin megavata kadar olan yatırımların önemli kısmı, özel sektör tarafından yapıldı. Bu yatırımların içinde yerli sermaye gruplarımız var. Ayrıca yabancı sermaye grupları da var. Ülkemize güven duyarak yapılan yatırımlar için çok teşekkür ederiz. Fakat bu yeterli değildir. Elektriği üretip müşteriye, piyasaya taşıyamadıktan sonra anlamı olmaz. İletim yatırımları yapılması lazımdır. Kent içerisinde bunun dağıtılması gerekir. Bursa benzeri son zamanlarda iç ve dış göç almış, ülke büyümesinin normalinden fazla gelişim göstermiş şehirler, daha fazla yatırıma ihtiyaç duyar. 
Şükrediyoruz ki, arz ve iletim yönünden sorunumuz bitti. Yarınlarda elektrikli otomobiller ortaya çıkarsa farklı parametreler göreceğiz. Şebekelerle ilgili yeni hesaplar yapmamız gerekecek. Yerli kömürde, termik santral gücümüz yetersizdir. Kurulu gücümüz 2 bin megavat civarındadır. Geçen sene elektrik üretimimizin yerli ve yenilebilir kaynaklardan karşılanma oranını yüzde 50 ile sonlandırdık. Bu yıl Ocak-Şubat'ta yüzde 60'larla devam ediyoruz. Amacımız yüzde 65'lere çıkabilmek. Nükleer santral projemiz son hız sürüyor. Cumhuriyetimizin 100. senesinde ilk reaktörümüzü devreye alacağız. Sene sonu Türk Akımı'nın kara çalışmaları bitecek. Ülkece kaynak çeşitliliğini sağlamak adına rota ve güzergâh çeşitliliğine oldukça önem veriyoruz. Bölgedeki enerjinin ticaret merkezi olma yönünde hızlanıyoruz. Bu sebeple, altyapımızı büyük ölçüde tamamladık ve mesafe kat ettik.” Dedi.  

Kaynak: İHA