Bu yılın ocak ve eylül ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre karşılaştırıldığında yüzde 36 artarak 161 milyar dolara taşındı. 

Yıllıklandırılmış ihracat değeri 212,2 milyar dolar yeni bir Cumhuriyet rekoru kırmayı başardı. Bu değerle yıl sonu Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 211 milyar dolarlık ihracat aşılmış oldu.

Geçen yılın eylül ayında 1 milyar 788 milyon dolarlık ihracat yapan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, bu yılın aynı döneminde yüzde 9 artışla 1 milyar 948 milyon dolarlık ihracata ulaştı.

Sektör, bu yılın ocak ve eylül ayında yüzde 22,3 artışla 14 milyar 810 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Bursa'da Yeni Yıl İle Birlikte Tüp Fiyatlarına Zam! Bursa'da Yeni Yıl İle Birlikte Tüp Fiyatlarına Zam!

Sektörün geçen ay gerçekleştirdiği ihracatın 1 milyar 345 milyon dolarlık kısmı İstanbul'dan yapıldı. İstanbul'u, 165 milyon dolarla Bursa ve 140 milyon dolarla Denizli takip etti.

En çok ihracat Almanya'ya

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe geçen ay en çok dış satım yapılan ülke, 303 milyon dolarla Almanya oldu. Almanya'yı, 295 milyon dolarla İspanya ve 204 milyon dolarla Birleşik Krallık izledi.

Sektörde geçen ay en çok ihracatın yapıldığı ülke gruplarına bakıldığında, 1 milyar 159 milyon dolarla AB ülkeleri birinci, 271 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri ikinci, 144 milyon dolarla Orta Doğu ülkeleri üçüncü sırada yer aldı.

TİM verilerine göre, eylül ayında 177 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, aynı dönemde ülkenin toplam ihracatından yüzde 9,4 pay aldı.

Bazı firmalar siparişlere yetişebilmek için vardiyalı sisteme döndü

TİM Başkan Vekili ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyim sektörünün katma değerli üretimi, istihdama, ihracata katkısı ve yıllık 16 milyar dolar net döviz getirisi ile Türkiye için stratejik sektörler arasında yer aldığını söyledi.

Salgının başında sıkıntılı bir dönem geçiren sektörün, Haziran 2020 yılından itibaren giderek yükselen bir ivme yakaladığını belirten Mustafa Gültepe, şunları söyledi:

“Küresel tedarik zincirindeki değişimin pozitif etkilerini giderek daha çok hissediyoruz. Sektör eylül ayında yüzde 81 ile salgın öncesinin kapasite kullanım oranlarına yaklaştı. 

İhracata çalışan firmalarda kapasite kullanımı yüzde 85’in de üzerine çıktı. Bazı firmalar siparişlere yetişebilmek için vardiyalı sisteme döndü. Talep artışı eylül ayında çifte rekoru beraberinde getirdi. 

Eylül ayında 1 milyar 948 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatımızı gerçekleştirdik. Eylül aylarına baktığımızda 2020 yılına göre yüzde 9, 2019 yılına göre yüzde 29,8 artıdayız. 

2021 yılın ocak ve eylül ayında 14 milyar 810 milyon dolarla en yüksek 9 aylık performansımıza imza atmış olduk. Ocak ve eylül dönemlerine baktığımızda 2020 yılına göre yüzde 22,3 2019 yılına göre yüzde 11,5 ihracat artışı gerçekleştirdik."

Son 12 ayda 19,8 milyar dolar ihracata ulaştıklarını aktararak, "Önümüzde üç ay kaldı. Aynı hızla gidebilirsek yılı 20 milyar dolar bir ihracatla kapatacağımızı öngörüyoruz. 

Bugüne kadarki en yüksek yıllık ihracatımızı 18,7 milyar dolarla 2014 yılında gerçekleştirdik. Eğer büyük bir aksilikle karşılaşmazsak 2021’de yıllık ihracat rekorumuzu yenileyeceğiz. Şimdiden sektörümüze, milletimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."