Söz konusu dönemde en çok mobilya ihracatı yapılan ülkeler Amerika, İsrail, Fransa ve İngiltere olarak sıralandı. İhraç ürünleri arasında "çocuklar için karyola ve beşikler", "çocuklar için oturmaya mahsus mobilyalar", "yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar", "metal mobilyalar", "yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar" öne çıktı.

Eylül ayına bakıldığında mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 657 milyon dolar olurken, mobilyanın bu rakamdan aldığı pay 385,6 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Artan maliyet ve devam eden küresel ticaret sorunlarına rağmen artış devam ediyor

İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, konuya dair yaptığı açıklamada, artan ham madde maliyetleri, devam eden küresel ticaret sorunları ve yetersiz insan kaynağı sorunlarına rağmen mobilya sektörünün büyümesi devam ettiği ve ihracatın artırdığını söyledi.

Mobilya sektörünün kapasite kullanım oranları yüzde 76 seviyelerinde olduğunu, bu oran küçük işletmelerde yüzde 40'a kadar gerilediğini, üretim kapasitesi ve kapasite kullanımın artırılması durumunda dünya pazarından daha yüksek pay alabileceklerini söyledi.

Gelişmiş ülkelerin mobilya sektörünü desteklediğini, "Mobilya, bir ülkenin gelişimine katkı sağlayan en önemli sektörlerin başında geliyor. Bugün birçok gelişmiş ülke mobilya sektörüne yatırım yapıyor. Bir ülkeyi geliştirmek istiyorsanız mobilya sektörünü desteklemelisiniz."

Küresel mobilya oyuncuları rotasını Türkiye'ye yöneltti

Ahmet Güleç, salgın sürecinde yaşanan tedarik sorunları ve artan navlun fiyatları nedeniyle küresel oyuncuların yerel üretime yöneldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Birçok üretici Türkiye'de üretim yapma kararı aldı. Bu kararı alan üreticilerin en sonuncusu İsveç merkezli mobilya devi oldu.

"İnovasyon Yüzyılı-Türkiye'de Sağlığın Geleceği" raporu açıklandı "İnovasyon Yüzyılı-Türkiye'de Sağlığın Geleceği" raporu açıklandı

Şirket, Türkiye'de mevcut üretimine ek koltuk, kanepe, kitaplık, gardırop ve mutfak dolapları kategorilerini büyük montanlı olarak Türkiye'de ürettirerek Türkiye üzerinden ihraç etmeyi hedefliyor.

Mobilya devinin aldığı kararı son derece olumlu buluyoruz. Türk mobilya sektörünün büyümesinde itici güç olacak. Küresel oyuncuların üretimlerini Türkiye'ye kardırmalarıyla sektörün yıldızı parlayacak. Türk mobilya sektörü olarak, 2023 yılı ihracat ve dünyanın ilk 5 mobilya üreticisi arasında yer alma hedeflerimize ulaşacağız."