Özel Haber / Osman KAYHAN Borsada işlem gören dünyanın en değerli şirketleri hangisi? ABD Teknoloji şirketleri dünyaya yön veriyor… Peki, o şirketler neler?
Çin ve Amerika menşeili şirketler…

Dünyayı Değiştirenlerde Sıralama

Teknoloji şirketi, ABD teknoloji şirketleri dendiğinde ilk akla gelenler arasında elbette Amazon (AMZN) geliyor. Listenin ilk sırasında geliyor. Amazon 2019 yılında yapılan açıklamaya göre 795.18 milyar dolarlık bir konumda. 5 Temmuz 1994 yılında kurulmuş olan bu şirketin kurucusu Jeff Bozos. Genel merkez Seattle, Washington’da bulunuyor. Farklı büyük kuruluşları bünyesinde bulunduran şirket, aslında dünyaya yön vermek açısından teknoloji için çok büyük bir değere sahip. 

Elbette şirketlerin Çin ve ABD’nin elinde bulunması, pek çok ülke için dezavantaj oluyor. Türkiye için de ne yazık ki durum aynı. Teknolojinin diğer ülkelerin elinde olması, kendi ülkemiz için olumsuz bir durum.

Facebook Son Sırada

Amerika’nın en değerli teknoloji şirketi dendiğinde akla gelenler arasında Facebook var. Çok büyük, katılımın en çok olduğu sosyal hesap gibi görünse de şirketler arasında sıralama yapıldığında, bu şirket en sonda yer alıyor. Bu durum Facebook’un az kazandırıyormuş gibi gözükmesine neden olmasın. Facebook üzerinden sağlanan kazanç, Amerika için büyük bir yere sahip olmaya devam ediyor.

Facebook’un anlık şirket değeri; 398.11 Milyar Dolar!

Marc Zuckerberg tarafından kurulmuş olan bu sosyal ağın, geçtiğimiz yılda yaşanan olumsuz olaylardan sonra değer düşüşüne nede olduğunu söyleyebiliriz. Son derece büyük rakamlar üzerinden Facebook tarafından İnstagram ve WhatsApp satın alınmıştır. Sonrasında ise şirketin değerinin yukarıda verilen rakama yükselmesi sağlanmıştır. Bu şirketin değerinin her geçen gün daha da artması bekleniyor. Sosyal ağ üzerinden kazanılan paralarda, büyük ölçüde dünyaya hizmet etmenin önemi var.

Geleceğin yazılımcıları sektör profesyonelleri ile buluştu Geleceğin yazılımcıları sektör profesyonelleri ile buluştu

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri aslında ekonominin de onların elinde olmasının en önemli göstergesi. Direkt olarak gelişmişliği göstermesinin yanı sıra, ekonominin ilerlemesi konusunda diğer ülkelerin önüne geçmeye de bir neden. Bu sebeple teknoloji şirketlerinin dünyanın diğer ülkelerinin elinde olması Türkiye ve diğer ülkeler için iyi bir durum değil.