Özel Haber / Canan ASLAN

Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde ortalama yaşam süresi açıklaması yaptı. Ortalama yaşam süresinin 5.5 yıl uzadığını bildirdi.

Ortalama yaşam süresinde uzama. Dünya Sağlık Örgütü açıklıyor! Hem ortalama yaşam süresi uzadı hem de kadınlar erkeklerden daha çok yaşıyor… İşte detaylar.

Araştırma Sonuçlarına Göre Ortalama Yaşam Ömrü

Bilecik'te İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu toplandı Bilecik'te İl Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu toplandı

Yapılan araştırmalara göre Dünya Sağlık Örgütü ortalama yaşam ömrünü açıkladı. Önceden yapılan araştırma sonuçlarına bakıldığında, elde edilen araştırma sonuçlarına göre ortalama yaşam ömrünün uzadığı sonucu çıktı. Ortalama yaşam süresinde kişi başına düşen gelirin belirleyici rol oynamaya devam ettiği belirlendi. Düşük gelirde olan kişilerin yüksek gelirde olan kişilere göre daha az yaşadığı sonucunun beraberinde, düşük gelirli ülkelerin yüksek gelirli ülkelere göre 18.1 yıl daha düşük olduğu açıklandı.

2019 yılı araştırmaları kapsamında; 73 milyon erkek, 68 milyon kız çocuğu dünyaya geldi. Toplamda 141 milyon çocuğun dünyaya gelmesi ile erkek çocuklarının daha az yaşadığı tespiti yapıldı.Bu kapsamda yapılan araştırmaya göre erkeklerin ortalama 69.8 kadınların ise 74.2 yıl yaşayacağı yönünde bir tahmin geldi.

Kadınlar erkeklerden daha mu çok yaşar? Evet, sunulan İSTATİSTİK raporlarına göre ortalama yaş ömrü kapsamında kadınların erkeklerden daha çok yaşadığı sonucu çıkmıştır. Bu durumunda nedenleri arasında toplumsal sebepler gösterilir.

Hastalıklarla ile Mücadele

Ortalama yaş ömrünün uzamasında en önemli neden Afrika’yı etkisi altına AIDS mücadele son derece etkili olmuştur. Tüm ilerlemeler sayesinde, yaş ömrünün uzaması sağlanmıştır. Ülkeler arasında özellikle AIDS, hastalıkla mücadele sayesinde ortalama yaşam ömrünün uzaması sağlanmıştır. Küresel intihar oranı 2016 yılında kadınlara göre, erkeklerde %75 oranında artmıştır. İç savaşın hüküm sürdüğü Suriye için ise durum, yaşam süresinin 63.8’e düştüğüdür. Bu kapsamda hastalıklarla mücadele ve diğer toplumsal hususlar göz önünde bulundurulduğunda, yaş ömrünün uzamasında gelişmelerin sahip olduğu etkiyi söyleyebiliriz. Kadınların daha uzun yaşıyor olduğu sonucunun beraberinde, ortalama yaşam ömrü uzamıştır.

Yapılan araştırma sonuçları sunulmuştur. Ortalama yaşam ömrünün ülke koşullarına göre etkisi verilmiştir. Yaşam ömrüne etkiler detaylıca açıklanmıştır.