Özel Haber / Murat ASLAN ABD başkanı Trump’ın son açıklamaları ile birlikte 5,80 bandına kadar çıkan Dolar kurunun seçimden sonrası nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.

Bursa PERDER’de Haşim KILIÇ yeniden Başkan Bursa PERDER’de Haşim KILIÇ yeniden Başkan

2018 yılı Dolar kuru, faizler ve enflasyon anlamında ülkemize yapılan dış saldırılar ile birlikte oldukça dalgalı bir yıl olmuştu. Fakat alınan önlemler sayesinde 2018 yılının son döneminde başlayan toparlanma 2019 yılının ilk 2 ayında kendisi iyice hissettiriyordu. Özellikle dolar kuru 5 TL’nin altını test etmesi ve pozitif beklentiler kriz ortamından çıkıldığını ifade ediyordu.

Fakat işler hiçte beklenildiği gibi gitmediği görülüyor. 31 Mart yerel seçimlerine 1 hafta gibi az bir süre kaldığı su günlerde dolar kurunun ABD Başkanı Trump’ın söylemlerinin de etkisi ile 5,80 seviyelerini test etmesi ve Borsa’da yaşanan sert düşüş morallerin bozulmasına yol açtığı görülüyor. Çünkü özellikle kriz ile beslenen bir kısım tarafından seçim sonrasında Dolar kurunun çok daha yükseleceği yönündeki algı vatandaşların bir kısmı tarafından da kabul edildiği görülüyor.

Dolarda Beklenti Artıyor

Ülkemizde son bir haftada yaşanan ve oldukça düşündürücü olan gelişmeler ile birlikte Dolar kurundaki beklentide bir miktar yukarı seviyeye çıktığı görülüyor. Çok değil bir ay öncesinde dolarda 5 TL seviyelerinin altının görüleceği ifade edilirken şu an itibari ile dolar kurunun 5,90 seviyelerin test edebileceği ve bu seviyenin yukarı yönde kırılması durumunda ise 6,30 seviyelerine kadar çıkabileceği ifade ediliyor. Bu yaşanan ani dalgalanmalar ise vatandaşların moralini oldukça bozduğu görülüyor. Özellikle dolar bazında borcu olan kişiler hükümetin bu duruma bir an önce müdahale etmesini umut ediyor.

Seçim Sonrası Beklentiler Karışık Seyrediyor

2 hafta öncesinde kadar dolar kuru ile ilgili piyasalardaki olumlu beklenti ise son yaşanan gelişmeler ile birlikte bazı kesimlerce değiştiği görülüyor. Bu doğrultuda özellikle Ekonomi Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan olumlu açıklamalar ve yine hükümet kanadında bu çıkışın suni olduğu ve yerel seçimlerden sonra ise ekonomideki olumlu havanın devam edeceği ve dolar kurunun tekrar 5 TL seviyelerine geleceği ifade ediliyor.