Pandemi sürecinde belki de en endişeli kesim anneler ve anne adaylarıydı. Kendi sağlıklarının ötesinde, dünyaya gelen veya gelecek olan bebeklerinin Covid-19'dan etkilenip etkilenmeyeceğini, onları nasıl korumaları gerektiğini ve hatta emzirip emziremeyeceklerini merak ettiler. Bilinmezliklerle dolu salgın başlangıcında anneler ve bebekleri için cevaplara ulaşmak kolay değildi. Bilim insanlarının geçen sürede yaptığı araştırmalar bazı soruları açıklığa kavuşturdu.

STRES KATLANDI

Bebek ve anne için son derece önemli olan emzirme, özellikle yeni anneler için normal zamanlarda bile stresliyken, Covid-19 süreci bu stresi katladı. Korona virüs etrafta dolaşırken emzirme seçeneklerini nasıl etkileyebileceğini anlamak önemli. Covid-19 geçirdiyseniz, şu an enfekte haldeyseniz ya da virüse maruz kalmaktan korkuyorsanız bilmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Tek bir damlasında bir milyon beyaz kan hücresi bulunan anne sütünün bebek için ne kadar kıymetli olduğunu tekrarlamaya gerek yok sanırım. Buna rağmen bazı kadınlar için zor ve hatta acı verici bir süreç olabiliyor. Amerika'da 2015 yılında doğum yapan kadınların yüzde 83'ü bebeklerini emzirmeyi seçti. Ancak 6'ncı aya gelindiğinde sadece yüzde 57'sinin emzirmeye devam edebildiği görüldü. Bu istatistikler de sürecin zorluğu konusunda ipucu veriyor.

ANNE VE BEBEKLERİ İNCELENDİ

Covid-19'un emzirme yoluyla bebeklere bulaşıp bulaşmayacağı en büyük merak konusuydu. Yapılan bir çalışmada 46 anne ve bebek incelendi. Tüm anneler Covid-19 pozitifken, bebeklerin 13'ünde pozitif sonuç alındı. 43 anneden alınan anne sütü örnekleri incelendiğinde virüse rastlanmadı, üç anneden alınan örneklerde ise viral partiküller için yapılan moleküler tanı testinin pozitif olduğu görüldü. Bu üç annenin bebekleri arasında sadece bir bebek Covid-19 için pozitif tanı aldı, diğer iki bebekte sonuç negatif bildirildi. Enfekte olan tek bebeğin ise virüse hangi yoldan maruz kaldığı bilinmiyor.

BEBEĞİNİZE BULAŞMA ORANI DÜŞÜK

Ramazan Ayında Yararlı ve Zararlı Besinler Ramazan Ayında Yararlı ve Zararlı Besinler

Bu konuda yapılan çalışmalar sınırlı olsa da şu ana kadar anne sütünde virüs tespit edilmedi. Buna rağmen uzmanlar konuya temkinli yaklaşıyor ve Covid-19'lu bir annenin, anne sütü yoluyla virüsü bulaştırıp bulaştıramayacağının bilinmediğini vurguluyorlar. Dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları ise, solunum yolu virüslerinin anne sütü yoluyla bulaşma oranlarının düşük olması nedeniyle Covid- 19'lu annelerin bebeklerini emzirebileceklerini belirtiyor. Bu açıklama daha önce Covid-19 geçirmiş anneler için de geçerli. Annelerin bu süreçte unutmaması gereken nokta ise, virüsün solunum yoluyla yayıldığı. Yani bebeklerini emzirmek isteyen annelerin el hijyenine dikkat etmesi ve bebekleri ile ilgilendikleri esnada maske kullanmaları öneriliyor.