Bursa Karacabey'de soğan, bu sene üreticinin yüzünü güldürüyor. Geçtiğimiz yıla oranla daha fazla ekimi yapılan soğan, tarlada 1- 1,5 TL’ye satılıyor. Geçtiğimiz yıl Karacabey Ovası'nda 5 bin dekar soğan ekilirken bu yıl 8 bin dekarlık alana ekim yapıldı. 
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, geçen yıl dekar başına ortalama 4 ila 5 ton ürün hasadı gerçekleştirilirken, bu sene 40 bin ton civarında ürün hasadı gerçekleştiğini ifade etti. Hasadın mayıs ayından başladığını, temmuz ayı sonuna kadar devam edeceğini belirten başkan, hasadı yapılan soğanların, tarlada kilosu 1 ila 1,5 TL arasında alıcı bulduğunu söyledi.

Konuyla ilgili konuşan bir diğer isim üretici Halil Yaltı, Keşlik Mahallesi'nde hasat yapmaya devam ettiklerini, ilçenin geçmiş tarihlerinden bu yana ismiyle özdeşleşmiş 'Karacabey Soğanı' Türk ve dünya mutfaklarının vazgeçilmezi olduğunu belirterek, “Üretimi de pazarlaması da zahmetli olduğu kadar, bir o kadar da keyifli bir iştir. Özen gösterilmesi gereken bir üründür. Lojistik açısından çok zahmetli bir sebze çeşididir. Kuru bakliyat çeşitlerine benzemez. Beş aşamadan oluşur; üretim, kesim, dolum, dikim, yükleme ve lojistik” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tohumu Karacabey'de yetişen soğandan elde edildiğini belirten Yaltı, toprak ve ilkim bakımından özdeşleşmiş, çok kaliteli soğan üretimi yapıldığını, Karacabey’in toprağının verimli olması ve sulama konusunda sıkıntıların olmaması, hasatta bereketi yansıttığını, Karacabeyli üreticiler olarak çeşit ve cins bakımından yerli soğanda çok iddialı olduklarını söyledi. “Üretici açısından bu yıl fiyatlar tatmin edici. Geçen yıla nazaran tüketici de ürünlere rahat rahat ulaşabiliyor. Satışlarımızı yapabilmekteyiz. Sevkiyatlarımız tüm illere yapılıyor" dedi.

Konuşmasına şu şekilde devam eden Yaltı, geçen sene üretim az olduğu için fiyatların yüksek olduğunu, ayrıca depolama maliyetinin yüksek olmasından dolayı da vatandaşların pahalıya soğan yediğini belirtti. Soğanın maliyetinin geçen yıla göre tüketiciye yüzde 60 daha ucuz olduğunu söyleyen Yaltı, “bu da üretimin tüm Türkiye'ye yayılması, diğer ilçelere yayılması ve üretimin bolluğundan kaynaklanıyor. Bu yıl üretim miktarından da çok memnunuz. Bereketli bir yıl oldu" şeklinde konuştu.

Kripto Para Birimleri Fırsatlar ve Risklerin Dengesi Kripto Para Birimleri Fırsatlar ve Risklerin Dengesi

Karacabey Ovası'nda soğan hasadında Güneydoğu'dan gelen mevsimlik işçiler, kavurucu sıcağın altında çalışıyor.

Haber: Ömer KAYA