Bursa Mustafakemalpaşa'ya bağlı Doğanalan köyü sakinleri mangal kömürü üretmeye başladı. Dağlardan kesilen meşe odunları dağ gibi yığın yapılarak, etrafı saman ve çalıyla kaplanarak yakılıyor. 12 gün süren bu yakma işlemi yavaş yavaş devam ediyor. 12. günün sonunda küller içinden mangal kömürleri teker teker çıkarılarak satışa hazır hale geliyor. Bu zahmetli işte bir kilo mangal kömürü elde etmek için 4 kilo odun kullanılıyor. Mangal kömürü köylüler tarafından kilosu 3 ile 4,5 lira arasında toptancılara satıyor.

Mangal kömürünün meşe odunundan elde edildiğini ve bunun etlere lezzet kattığını belirten Erol Yılmaz isimli üretici, kısa kısa kesilen düzgün meşe odunlarını üst üste yığdıktan sonra bu odunların üzeri saman ve çırpıyla kapatılıp üzerine toprak örtülüyor. Oluşan odun kulesinin ortasından ateş atıldığını ve bu şekilde odunların 12 gün boyunca yavaş yavaş yandığını söyleyerek, ateş söndükten sonra soğutmaya alındığını belirtti.

Elde edilen bu kömürü piknik ve mangal işi yapanların tercih ettiğini söyleyen Yılmaz, " yılda 20 ton kömür üretimi yapıyorum. 4 kilo odundan 1 kilo mangal kömürü çıkıyor. Kilosunu ise 3 ila 4 lira 50 kuruş arasında satıyoruz" ifadelerini kullandı.

mangal-komuru-2.jpg

XRP'nin Geleceği Uzman Görüşleri ve Fiyat Tahminleri XRP'nin Geleceği Uzman Görüşleri ve Fiyat Tahminleri

Haber: Murat ASLAN