Bursa'da yoldan çıkan otobüsteki 2 yolcu yaralandı Bursa'da yoldan çıkan otobüsteki 2 yolcu yaralandı

Bursa Tarım İl müdürlüğü tarafından çocukların sofrada daha fazla zeytin tüketimini sağlamak amacıyla kurutulmuş zeytinleri panelde tanıtıldı.

Bursa İl Tarım Müdürlüğünün sofralık zeytin üretiminin ve tüketiminin daha yaygın hale getirilmesinin amacıyla hayata geçirilmesi planlana proje Tarım ve Orman Bakanlığınca kabul edildi. Herkesin başta çocukların rahatlıkla ve severek zeytin yemelerini sağlamak amacıyla geliştirilen projesinin lasnman tanıtımı ise Mudanya'da panel gerçekleştirildi.

Tarım İl Müdürlüğü koordinatörlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Mudanya Ziraat Odası Başkanlığının ortaklaşa bir şekilde organize ettikleri panel kapsamında proje detayları açıklandı. Kimya Yüksek Mühendisi Seda Kayahan, Dr. Yasin Özdemir, Ziraat Mühendisi Ahmet Kılınç, Kooperatifi Başkanı Çoşkun Damar, zeytin kurutma projesinin amacı ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundular.

Bursa Zeytininin Markalaşması

Mudanya Kaymakamı Faik Oktay, zeytinin başkenti olan Mudanya'da zeytinin markalaşmasının çok önemli olduğuna vurdu yaparak, zeytinde yeni hedefler konularak daha ileriye dönük çalışmaların yapılmasının bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Bursa İl Tarım Orman Müdürü Hamit Aygül ise, "Bu proje ile ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlayan doğal kurutulmuş zeytininin bölgemiz çiftçisine tanıtarak, ürünü ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Kurutma yöntemiyle elde edilen zeytinin tuz içeriğinin oldukça düşük olması sebebiyle, hem tuz tüketimini azaltmak zorunda olan hastaların hem de sağlığına özen gösteren kişilerin yoğun bir şekilde tercih etmesi muhtemeldir.

Bununla birlikte zeytinin katma değerini arttıracak olan bu olgunlaştırma yöntemi ile üreticilerimizin dış pazar imkanlarının atması ve dünyaca tanınan bir Gemlik zeytininin ortaya çıkması esas hedeftir. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yeni teknolojileri yaymak hem üreticilerimize hem de tüketicilere fayda sağlamak en temel amaçlarımız arasında ilk sıralarda yer alıyor. Zeytin üreticilerinin kimyasal ve sağlığı tehdit edici ilaçlar kullanmadan geleneksel zeytin üretim yöntemlerine göre daha kolay ve kısa sürede gerçekleştirilen yeni bir zeytin işleme yöntemini öğrenmelerini amaçlıyoruz. Ayrıca bu proje ile sağlık anlamında da yeni bir çığır aşmış oluyoruz.’’ İfadelerini kullandı. Protokol mensupları tarafından öğrencilere zeytin fidanı dağıtılması ile panel son buldu.

zeytin-1.jpg

Kaynak: Bültenler