Bursa, 60 asırlık tarihi açıdan, en önemli dönemini 1 asırdan fazla başkentlik yaptığı Osmanlı dönemidir. Bursa’da Cumhuriyet dönemine kadar birçok tekke ve dergahlar yapılmıştır. Bundan ötürü Maneviyat Şehri Bursa olmuştu ve büyük alimler yetiştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Tekke Nedir?

İnsanların hayatlarında iniş ve çıkışlar olduğu gibi kurumların tarihlerinde de refah ve talihsiz dönemleri vardır. Geçmişi çok parlak olan bir kurum, farklı sebeplerle çok virane bir duruma düşebilmektedir. Son yüzyılda ülkemizdeki tekke ve dergahların durumu bunun tipik örneklerinden biridir.

1925'e kadar ülkemizin en itibarlı kurumlarından, İstiklal Harbimizin en önemli merkezlerinden biri olan tekkeler Şeyh Sait olayıyla birlikte çok farklı bir noktaya sürüklenmiştir.

Din, kültür ve sanat hayatımızın temel kişiliklerinden olan tarikat adamları bir anda "illegal" bir kurumun temsilcileri durumuna düşmüş, makbul iken mağlup, aziz iken hor görünenlerden olmuşlardır.

Osmanlı döneminin en itibarlı şahsiyetlerinden olan Şeyh ve Dervişler ile birlikte tekke ve dergahlar da "zararlı" damgası yemiştir ve sahipleriyle birlikte unutulmaya terk edilmiştir.

677 sayılı kanundan sonra, tekke ve dergahlardan ilkokul olarak kullanılabilir olanlar o günkü adıyla Maarif bakanlığı, bugünkü adıyla Milli Eğitim bakanlığına aktarılarak kamu hizmeti vermeye devam etmişlerdir. Birçoğu ise kaderleriyle baş başa bırakılmış ve ölüme terk edilmiştir.

Tekke ve Dergahlarının Binaları Nasıldı?

Müstakil genellikle ahşaptan, tek veya çift katlı olarak yapılan tekke binalarının yanında türbe ve mezarlıklar bulunduğu gibi, ekilip biçilen bağ ve bahçesi olan tekke ve dergahlar da vardı. Bazı tekkeler aynı zamanda mescit görevi görürken, bazıları da ilim, düşünce ve sanat faaliyetlerinin odağıydı.

Tekke ve Dergahların Önemi Nedir?

İslam düzenine bir bütün olarak bakıldığında birbiriyle iç içe geçmiş, dini hayatın merkezinde cami, ilmi hayatın merkezinde medrese, manevi hayatın merkezinde ise tekke ve dergahlar vardır. İşte tekke ve dergahların önemi, maneviyat olması, hayat olmasıdır. Bu yüzden genelde ahşaptan imal edilmiştir ve toprakla bütün olmak için bahçelere sahiptir. Tekkelerde ibadet ve sohbet için kullanılan birer mescitti.

Bursa Tekke ve Dergahları Hangileridir?

Bursa Tekke ve Dergahları arasında bazıları günümüzde yok olmuş, bazıları kısmen ayakta ya da restore edilerek onarılmıştır.

Abdal Mehmet Dergahı

Abdal Murad Tekkesi

Abdülmümin Dergahı

"İnegöl Terkinler Çetesi" operasyonunda yakalanan 35 şüpheliden 16'sı tutuklandı "İnegöl Terkinler Çetesi" operasyonunda yakalanan 35 şüpheliden 16'sı tutuklandı

Ahmed Baba Efendi Dergahı

Ahmed Gazzi Dergahı

Akbıyık Dergahı

Ali Mesti Dergahı

Baba Zakir Dergahı

Bahri Baba Dergahı

Başçı İbrahim Dergahı

Cizyedarzade (Haraccızade) Dergahı

Çarşamba Dergahı

Düsturhan Dergahı

Ebu İshak Kazeruni Dergahı

Eminiyye Dergahı

Enari Dergahı

Eyyüb Efendi Dergahı

Hacı Şevki Efendi Dergahı

Hamam Tekkesi

Hasan Dede Dergahı

İncirli (Eşrefizade) Dergahı

İsmail Hakkı Tekkesi

Karaca Muhyiddin Dergahı

Karakadi Dergahı

Kalenderhane (Hindi) Tekkesi

Karabaş Dergahı

Karamazak (Yunus Emrem) Dergahı

Kaygulu Dergahı

Kaygusuz Dergahı

Leyse Çelebi Dergahı

Mecnun Dede Dergahı

Mevlevihane Dergahı

Mısri Dergahı

Mir-i Büdela (Kadılar) Tekkesi

Moralı Dergahı

Musa Baba Dergahı

Münzevi Dergahı

Nakkaş Ali Dergahı

Numaniye Dergahı

Özbekler (Buhara) Dergahı

Pars Bey Dergahı

Pir Emir Zamani (Emir Sultan) Dergahı

Ramazan Baba Dergahı

Selami Dergahı

Seyyid Nasır Dergahı

Seyyid Usul Dergahı

Temenye Dergahı

Üçkozlar Dergahı

Üftade Tekkesi

Veli Şemseddin Dergahı

Yoğurtlu Baba Dergahı

Zağferanlık Dergahı

Zeyrek Dergahı

Zincirli Ali Efendi (Sadiyye) Tekkesi

Zuhuri El-Uşşaki Dergahı