Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, corona virüsü salgınının yayılma olasılığını hatırlatarak Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu.

Kurban bayramında iyi yönetilmesi gereken risklerin bayram/tatil nedeniyle kentlerden kırsala, büyük kentlerden küçük kentlere insan hareketliliği; hayvan pazarlarında ve kurban kesim yerlerinde kalabalıklaşma; bayram namazı, bayramlaşma olduğunu söyleyen Özlü, "Bayram seyahatleriyle, virüs, büyük kentlerden Anadolu'ya, kırsal alanlara yayılabilir. Toplu taşıma sırasında da bulaşma riski var. Turizm bölgelerinde oluşacak aşırı kalabalıklaşma ile de bulaşma olabilecektir" dedi.

109. Yıl Kutlamaları 18 Mart'ta Okullar Tatil Edildi 109. Yıl Kutlamaları 18 Mart'ta Okullar Tatil Edildi

Kurban alım-satımlarında oluşabilecek risklere de dikkat çeken Özlü, "Kurbanlık satın almak için çok sayıda kişinin, hayvan pazarlarını gezmeleri; görevli, satıcı, alıcı çok sayıda kişinin beraber bulunması; buralarda hijyenin sağlanmasındaki güçlük; telaş, acelecilik, sıcak gibi nedenlerle kurallara uyumun düşük kalması riski artıracaktır" uyarılarında bulundu.

Bayram namazıyla ilgili açıklama yapan Özlü, "30 milyon yurttaşın bayram namazı için toplanması; secdede ağız ve burnun halıya teması; namaz sonrası bayramlaşmalar; camiye girip çıkma, abdest alma sırasında oluşabilecek yoğunlaşma; buralarda kurallara uyumun denetlenmesindeki zorluk da riski artıracaktır" dedi.

Kurban kesiminin de risk oluşturduğunu belirten Özlü, "Kurban kesiminin, tüm mahalle ve köylerimizde yapılmasından tam olarak denetlenememesi; hisseli kesim nedeniyle çok sayıda kişinin bir araya gelmesi; kesim yerlerinin yetersizliğiyle, buralarda hijyenin sağlanmasındaki güçlük ve tedbirlere uyumun düşük kalması diğer risklerdir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, kurban etinin dost, akraba ve komşularla yenilmesi; bayramda yaşlıların ellerinin öpülmesi; bayram ziyaretlerinde temas, yeme içme; aile içinde, dost, arkadaş ve komşular arasında maske ve mesafe gibi tedbirlere uyumun düşük kalmasının da önemli riskler olduğunu belirtti.