ECB, Avro Bölges'ne ilişkin "Finansal İstikrar Değerlendirme" raporunu  yayımladı.

Turizm Yatırım Forumu 2023 İstanbul'da düzenlendi Turizm Yatırım Forumu 2023 İstanbul'da düzenlendi

ECB raporunda, hükümetlerin, söz konusu salgının ekonomi üzerinde  olumsuz etkisini azaltmak için zamanında harekete geçtiğine vurgu yapılarak,  salgının uzun dönemli etkisi olarak, bazı ülkelerin borçlarını ödemekte  zorlanabileceğine ve çok borçlu ülkelerin Avro Bölgesi'nden ayrılma riskini  artıracağına işaret edildi.

Avrupa'da finansal sektörün, şirketlerin ve ülkelerin zayıf  noktalarını büyük ölçüde artırdığına yer verilen raporda, borç seviyesi arttıkça  ülkelerin gelecekte bir krizle karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı.

Raporda, borçları yüksek olan şirketlerin, mevcut durumda  zorlanacaklarına yer verilerek, çok düşük banka karlılığı ve gayrimenkul  fiyatlarında artan düzeltme riski, finansal sistemde oynaklıklar arasında  gösterildi.

 Kovid-19'un ekonomik etkisine karşı, politika tepkilerinin, finansal  sistemin ayakta kalmasına yardımcı olduğuna değinilen raporda, "Enfeksiyon  oranları birçok ülkede azalmasına rağmen, Kovid-19'un ekonomi ve piyasalar  üzerindeki etkisi gün ışığına çıktı. Avro Bölgesi, finansal istikrarında mevcut  zayıf noktaları ortaya çıkardı. Ulusal veya Avrupa düzeyinde alınan tedbirlerin  borç sürdürülebilirliğini korumak için yetersiz olduğu düşünülürse, piyasanın,  paranın alım gücüne dair yeniden bir değerlendirmeye gitme riskini arttırabilir.”  değerlendirmesinde bulunuldu.

Bankaların düşük karlılık yanında daha fazla baskı ile karşı karşıya  kaldığına yer verilen raporda, "Avro Bölgesi bankaları, geçmişe göre daha iyi  sermaye ve likidite pozisyonları ile desteklenmektedir. Fakat bankaların önemli  kayıplar ve karlılık üzerinde daha fazla baskı ile karşılaşmaları halen olasıdır.  Bu gelişmeler, sektörde konsolidasyon ve yapısal değişim ihtiyacını  vurgulamaktadır." ifadelerine yer verildi.

 

Raporda görüşlerine yer verilen ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guintos,  Kovid-19 salgınının, son yıllarda en sert ekonomik daralmalardan birine sebep  olduğunu ve kapsamlı politika önlemlerinin finansal bir iflası önlediğini  belirterek, "Ancak, finansal sistemimizin ekonomik toparlanmayı desteklemeye  devam edebilmesi için salgının banka karlılığı beklentilerine etkisi ve orta  vadeli kamu maliyesinin ele alınması gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.