Özel Haber / Murat ASLAN

Bursa'da Ramazan Pidesi Fiyatı 20 Liraya Yükseldi Bursa'da Ramazan Pidesi Fiyatı 20 Liraya Yükseldi

ABD Ekonomisinde resesyon krizi. ABD ekonomisi resesyona mı giriyor? İşte, ekonomiye dair merak ettiğiniz detaylar…

Küresel ekonomiye ilişkin yavaşlama beklentileri arttı. Son dönemde ABD ekonomi eğrisi geriye mi dönüyor? Tahvil ve hisse senedi piyasasından hızla bir çekilme söz konusu. ABD ekonomisi resesyon yaşanma ihtimaline karşı tartışmaları alevlendirdi. Bu tartışmaların daha da alevlenmesi söz konusu.

Küresel Ekonomik Krizin Ardından 11 Yıl Geçti

Ekonomik krizin yaşanmasının ardından 11 yıldı geçi. ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan ekonomik kriz, bu yıl da global büyümenin yavaşlaması ile yeniden gündeme geldi. Alınan tedbirlere rağmen büyümenin azaldığı görülüyor. Destekleyici hamleler yapıyor ancak jeopolitik risk ve ülkeler arası siyasi gerilimler ne yazık ki ülkelerin ekonomisinin yavaşlamasına neden oluyor.

Makroekonomik verileri neyi gösteriyor?

Bakıldığında ekonomik göstergelerin dünyanın en büyük ekonomilerinin yavaşlama etkisi altında olduğu sonucu çıkıyor. Kuruluşların küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminlerini düşürmesi ile tahvil piyasasında getiri eğrisi yakından takip ediliyor hale geldi. Küresel ekonomik kriz ve diğer seçenekler göz önünde bulundurularak makroekonomik incelemeler yapılmaya devam ediyor.

ABD Verileri Büyümedeki Yavaşlamayı Destekler Nitelikte

Evet, bakıldığında ABD ekonomisinin büyümeyi yavaşlatacak nitelikte olduğu gözüküyor. Yatırımcı algısının bozulmasının beraberinde piyasa tersine döndü. ABD ekonomisi hemen her resesyon döneminde gözlemlenen bir durum ile karşı karşıya kaldı. Hafta başından bu yana açıklanan çok sayıda veri, ABD ekonomisinin de yavaşlamayı desteklediği sonucunu çıkardı.

ABD Şikago Fed Ulusal Aktivite endeksine göre,hem konut hem de Richmond Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerinin altında kalması nedeni ile yavaşlamayı teyit eden yatırımcıların pozitif yönde etki etmediği yönünde bir açıklamaya vardı. Büyüme verilerinin yılın son çeyreğinde (2018) devam ettiği gözlemlendiğinden, ekonomik olarak yaşanan krizin bir süre daha devam edecek olduğu görülüyor.

Pek çok ekonomist ve iktisatçı konuya ilişkin ekonomik faaliyetlerde ABD’de gerileme olmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyor. Bu da resesyon için reel gayrisafi yurtiçi hasıladaki artışın arka arkaya iki dönem negatif değer alması olacak. ABD ekonomisinin küresel ekonomiye etkisi bu yönde olacak gibi duruyor.