Dünya su günü nasıl ortaya çıktı? 1993 yılında Birleşmiş Millet Genel Kurulu tarafından ilan edilen 22 Mart su günü detayları neler?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 22 Mart tarihi Dünya Su Günü olarak ilan edilmiştir. Dünya su günü artan su krizini, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğinin tehdit altında olduğunu vurgulaması içindir.

1992 Yılında Yaşanan Kriz

1992 yılında Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma referansında Dünya Su Günü önerisi yapılmıştır. Birleşmiş Milletler dünya su günü olması için temiz suyun gerekliliğine dikkat çekmek üzerine böyle bir öneride bulunmuştur. BM üyeleri, gerek diğer dünya ülkelerinin giderek artan temiz su sorununa dikkat çekmek için, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması açısından teşvik oluşturmak adına bu şekilde bir girişimde bulunmuştur.

Temiz suya duyulan ihtiyaç, suyun dünya çapında bilinçsiz kullanımı gibi pek çok husus göz önünde bulundurularak yapılan konferansta bu şekilde problemlere dikkat çekmek amacı ile bu gün ilan edilmiştir.

Türkiye Su Sıkıntısı Yaşayan Ülkeler Arasında…

Elbette su krizi dendiğinde ilk akla gelen Afrika kıtası. Ancak su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında kendi ülkemizi görmemiz de söz konusu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsiye Bayraktar tarafından su kaynaklarının doğru kullanılmasının, su krizinin önüne geçmek açısından bir zorunluluk olduğuna yönelik açıklaması var.

"Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan ülkeler sınıfındadır. Kuraklığa karşı tedbir almak, su tasarrufu yapmak zorundayız."

Yapılan açıklamaya göre su kullanımında önlem alınmasının bir zorunluk olduğu bilinmeli. 22 Mart Dünya Su Günü kutlaması kapsamında, dikkat çekilen bir diğer husus ise; 1.000 metreküpten az kullanılabilir suyu olan ülkeler için su fakiri dendiği var. 1.000 metreküp ile 2.000 metreküp arasında olan su için ise direkt olarak su azlığının olduğu ülkeler nitelemesi ile anıldığı bilinmeli.

Dünya su gününde suyun önemi hatırlanmalı ve bu günde, mutlaka suyun doğru kullanımına dikkat çekilmeli. Yapılan kutlamadan ziyade, su kullanımının olmazsa olması tasarruflu kullanım…

Türkiye Emekli Uzman Çavuşlar Derneği (TEMUD) İçin Güç Birliği Türkiye Emekli Uzman Çavuşlar Derneği (TEMUD) İçin Güç Birliği

Kaynak: Bültenler